West Invest verkoopt havencomplex A'dam

UTRECHT, 8 OKT. Het onroerend goed-fonds West Invest Fortress (met een portefeuille van 550 miljoen gulden) verkoopt het roemruchte Westhaven-complex aan de gemeente Amsterdam voor 26 miljoen gulden. Directie en Gemeentelijk Havenbedrijf hebben een principe-overeenkomst over de voormalige scheepswerf, waarom zowel krakers als aandeelhouders in het verleden strijd hebben geleverd.

“Een intentieverklaring is nog niet getekend en een contract is er dus ook nog niet”, zegt directeur J. van Pelt van West Invest. Het Gemeentelijk Haven Bedrijf gaat ervan uit dat de transactie, die in november in de gemeenteraad wordt behandeld, nog voor het einde van het jaar rond is. Het college van B en W moet zich overigens nog over de zaak buigen.

De opbrengst wil West Invest gebruiken om de koers van de eigen aandelen op te krikken, zoals gisteren bekend werd. Volgende week vraagt de directie de bijzondere aandeelhoudersvergadering een volmacht om gedurende anderhalf jaar maximaal 10 procent van de aandelen-West Invest in te inkopen.

De hoogte van de verkoopsom is van speciaal belang voor een groot aantal beleggers, omdat een deel ervan rechtstreeks wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. De helft van het bedrag boven de boekwaarde van 18,5 miljoen gulden gaat naar de houders van de 30.000 zogeheten "winstbewijzen'. Deze speciale aandelen noteerden vanmorgen 102,50 zodat de verkoop voor de aandeelhouders minimaal 24,6 miljoen gulden moest opbrengen. Een verkoopsom van 26 miljoen komt overeen met een aandelenkoers van 125 gulden.

De winstbewijzen werden in 1989 uitgeven bij de emissie van een obligatie-lening van 30 miljoen gulden, die een relatief lage couponrente had. Om de beleggers toch tot financiering te verleiden kregen zij - in plaats van een hogere rente - een aandeel in de toekomstige verkoop van het terrein, dat een erfenis was van de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij (ADM).

In 1984 ging de ADM failliet en werd het terrein, dat in 1970 voor 1,5 miljoen gulden van de gemeente werd gekocht, ondergebracht in Westhaven - tegenwoordig West Invest. Grootaandeelhouder G. Lammeree van Westhaven wilde in 1985 dat het terrein verkocht zou worden om de opbrengst te verdelen onder de aandeelhouders. De commissarissen weigerden dat maar moesten eind 1985 aftreden toen de Ondernemingskamer Lammeree in een procedure gelijk gaf.

De weg voor verkoop van het terrein lag daarmee in principe open. De gemeente wilde niet meer dan 18 miljoen betalen, terwijl Westhaven 35 miljoen gulden wilde hebben. Toen de nieuwe eigenaar IMN Westhaven omdoopte in West Invest en het bedrijf ombouwde tot een onroerend goed-fonds, werd het voormalige ADM-terrein van minder belang.

Krakers namen in 1987 bezit van het complex en weigerden hardnekkig om het inmiddels met een "gitaarmuseum' en bronsgieterij verrijkte terrein te verlaten. Begin dit jaar bepaalde de Amsterdamse rechtbank echter ontruiming van het terrein. Een groot deel van de krakers is inmiddels vertrokken en met enkele van hen is de gemeente nog in gesprek. De gemeente wil op de scheepswerf "watergebonden' bedrijven vestigen.

    • Karel Berkhout