Walcott wint Nobelprijs literatuur

AMSTERDAM, 8 OKT. De uit de Caraben afkomstige dichter en toneelschrijver Derek Walcott heeft dit jaar de Nobelprijs voor literatuur gewonnen. Dat heeft de Zweedse Academie vanmiddag in Stockholm bekendgemaakt.

De bekroning van de 62-jarige Walcott komt niet als een verrassing. Ook twee jaar geleden werd zijn naam veelvuldig genoemd. Zijn kansen waren echter sterk gestegen sinds hij vorig jaar het grote epos "Omeros' publiceerde. In dit 325 bladzijden tellende gedicht, dat werd bekroond met de W.H. Smithprijs, heeft Walcott de geschiedenis uit Homerus' Odyssee overgeplaatst naar zijn geboorte-eilandje St. Lucia in de Caraïbische zee. Hij heeft het boek inmiddels ook voor toneel bewerkt.

Een ander bekend toneelstuk van Walcott is "Een tak van de blauwe nijl', dat nu door de toneelgroep Nieuw Amsterdam wordt opgevoerd. In 1989 bezocht Walcott Poetry International in Rotterdam.

Walcott werd op 1930 op Sint Lucia geboren en publiceert vanaf zijn achttiende poëzie. Zijn eerste bundel was "25 Poems' dat werd uitgegeven in eigen beheer. Een van zijn eerste grote bundels was "Another Life' (1973) waarin hij uiteenzet hoe het is om op de Caraïben op te groeien. Over zijn werk schreef de eerdere Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky, een groot bewonderaar en vriend van hem: “Men groeit niet zonder gevolgen op een eiland op.”

In een interview met deze krant zei Walcott: “Mijn poëzie is altijd autobiografisch geweest. Maar het is geen dagboek.” Walcott doceert op dit moment literuur in Boston.

De prijs, 6,5 miljoen Zweedse kronen, bijna twee miljoen gulden, wordt eind november in Stockholm uitgereikt. Van hem zijn in het Nederlands geen boeken vertaald. Alleen wat poëzie, in De Spiegel van de Engels poëzie uit de hele wereld (Meulenhoff). Enkele dichtregels van hem zijn:

Ik ben maar een rode nikker die houdt van de zee/ ik ben degelijk koloniaal opgevoed/er zit Nederlands, nikker en Engels in mij/ en ik ben ofwel niemand, of een heel volk.