Vrijhandel Canada, VS, Mexico getekend

SAN ANTONIO, 8 OKT. Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Canada en Mexico hebben gisteren in de Texaanse stad San Antonio hun vrijhandelsakkoord NAFTA ondertekend. President George Bush prees de NAFTA, met 360 miljoen mensen 's werelds grootste handelsblok, als een “buitengewone onderneming”.

Behalve Bush woonden ook president Carlos Salinas de Gortari van Mexico en premier Brian Mulroney van Canada de ceremoniële bijeenkomst bij. Bush sprak van “een ommekeer in de geschiedenis van onze drie landen. We vormen de grootste, rijkste en meest produktieve markt in de wereld.”

Het tweeduizend pagina's tellende verdrag, waarover in augustus overeenstemming is bereikt, voorziet in de opheffing van alle handelsbarrières tussen de VS, Mexico en Canada in vijftien jaar. Wil het akkoord per 1 januari 1994 ingaan, dan moet het nog geratificeerd worden door de drie parlementen.

Een vrijhandelsakkoord tussen de VS en Canada bestond al. Mulroney heette gisteren Mexico welkom als derde partner: “Geografisch en historisch zijn we al buren, dit verdrag maakt ons nu ook partners.” Salinas benadrukte dat “we allemaal kunnen profiteren van het akkoord.” Hij was het niet eens met de vrees van tegenstanders voor een hogere werkloosheid in de VS, die zou ontstaan als Amerikaanse bedrijven zich straks massaal in Mexico vestigen wegens lagere loonkosten en minder strenge milieuvoorschriften in dat land.

Critici meenden dat de ceremoniële bijeenkomst in Texas, een belangrijke staat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, eigenlijk een zet was in de campagne van Bush. Zijn rivaal Bill Clinton kondigde zondag zijn voorwaardelijke steun aan voor de NAFTA, na maanden van onduidelijkheid over zijn standpunt. Clinton wil extra maatregelen voor het behoud van banen en een betere milieubescherming. (Reuters, AP)