Televisieprogramma over televisieprogramma's

Na talkshows over journalistiek en over reclame kan het niet uitblijven: een televisieprogramma over televisieprogramma's. Met de Zevende Hemel of de duivel in huis bijt RTL 4 in dit genre de spits af. Jef Rademakers (Pin Up Club) is producent, Viola Holt (voorheen Van Emmenes) praat het programma aan elkaar.

Beide zijn grootmeesters in de televisiepulp, dus saai wordt het beslist niet in de Zevende Hemel. Geheel in Rademaker-stijl duurt geen onderwerp langer dan drie minuten. Zo werpen we in 30 seconden een blik achter de schermen van Prijzenslag, waar nerveuze kandidaten zich opmaken voor hun 15 minuten beroemdheid, om na afloop rond de gewonnen magnetrons en cd-spelers een welgemeend 'Olé, Olé' aan te heffen. Driekwart minuut voor een kijker die een "Brandende Vraag' heeft: waarom poseert blonde Leontien, assistente bij de quiz Het Rad van Fortuin niet naakt in Playboy? Verrassing: Leontien is in levende lijve in de studio, maar zegt zedig dat ze alleen voor haar vriendje uit de kleren gaat.

Viola Holt slaat zich geroutineerd door deze beeldenbrij en heeft daarbij ook nog tijd voor studiogasten. Eerst wordt een christen voor de homo's gegooid. 'Ex-homofiel' en evangelist Johan van der Sluis spreekt over zijn vroegere “steriele levenswijze” en hoe het geloof hem in heteroseksuele zin heeft “veranderd”. Henk Krol van de Gay-krant en de makers van het homo-vriendelijke tv-programma In de Vlaamse Pot "verscheuren' deze weerloze prooi moeiteloos en slaan uiteindelijk zelfs een troostende arm om de schouders van de van emotie trillende evangelist. Die kan dan nog slechts piepen dat hij zich als “ex-homofiel zwaar gediscrimineerd voelt”.

Na G.B.J. Hilterman (oud-rechts) en Herman Wigbold (oud-links) te hebben afgewerkt, weet Viola haar gezicht nog tijdig in een ernstige plooi te krijgen voor het laatste onderwerp: hoe deed de televisie het bij de vliegtuigramp in de Bijlmermeer? Slecht, meent het studiopubliek. Maar in de Televisie-Top Tien van de Zevende Hemel blijkt de ramp toch goed te scoren: op nummer een en twee, met 3.3 en 3,8 miljoen kijkers, staan deze week het NOS-Journaal en Brandpunt op zondag.

Terwijl de meeste slachtoffers in de Bijlmermeer nog niet zijn geborgen, oordeelt de Zevende Hemel zo alvast over hun amusementswaarde.

    • Coen van Zwol