Staatsraad De Koning gewraakt

DEN HAAG, 8 OKT. Staatsraad en oud-minister van sociale zaken drs. J. de Koning mocht dinsdag geen zitting nemen in de kamer van de afdeling geschillen van bestuur van de Raad van State.

Het vermoeden bestond dat hij partijdig zou kunnen oordelen in een zaak rond het bestemmingsplan van de Vuil Afvoer Maatschappij (VAM) in Wijster. De oud-minister is commissaris bij twee bedrijven waarmee de VAM samenwerkt. De advocaat van de Stichting Anti Vuilverbranding Drenthe had dit verzoek tot wraking gedaan. Volgens een woordvoerder wordt gemiddeld eens per jaar zo'n verzoek gehonoreerd. Twintig organisaties en ook particulieren hadden beroep aangetekend tegen een besluit van de provincie Drenthe tot wijziging van het bestemmingsplan op de VAM-lokatie en het gebied erom heen.