Serviërs openen groot offensief in noorden Bosnië

ZAGREB, NEW YORK, 8 OKT. Na de verovering van Bosanski Brod door Servische milities, dinsdag, is in diverse delen van Bosnië de strijd hoog opgelaaid. Volgens waarnemers trachten de strijdende partijen vlak voor het invallen van de winter nog zoveel mogelijk terreinwinst te boeken.

Bij de verovering van Bosanski Brod, in het uiterste noorden van Bosnië,zijn veel doden gevallen. De commandant van de Serviërs zei dat zijn mannen bij het binnentrekken van de stad zeker 250 lijken hebben gevonden.

De verovering van Bosanski Brod wordt door militaire waarnemers de belangrijkste Servische overwinning van de afgelopen maanden genoemd. Ze stelt de Serviërs in staat een corridor te controleren tussen Servië en door Serviërs gecontroleerde gebieden in het westen van Bosnië en Kroatië. Ze beheersen de Bosanska Posavina, de regio langs de grensrivier de Sava, met uitzondering van Gradacac, een deel van Brcko en Orasje. Om de corridor veilig te stellen hebben de Serviërs een groot offensief geopend tegen die drie doelen. Gisteren werd Gradacac door duizenden artilleriegranaten getroffen.

Ook elders in Bosnië nam de strijd in intensiteit toe. De Serviërs openden een groot offensief tegen Zupanja, zestig kilometer ten oosten van Bosanski Brod, en Bihac, de belangrijke moslim-enclave in het noordwesten van Bosnië. De stad Maglaj, honderd kilometer ten noorden van Sarajevo, werd door de Servische luchtmacht gebombardeerd en ook Mostar, in het zuidwesten, werd bestookt.

De luchtaanval op Maglaj maakt duidelijk dat de Servische Bosniërs voorlopig hun belofte geen militaire vluchten meer uit te voeren, niet nakomen. In New York bereikten gisteren de VS, Engeland en Frankrijk overeenstemming over een ontwerp-resolutie, die aan de Veiligheidsraad zal worden voorgelegd en die voorziet in een militair vliegverbod boven Bosnië-Herzegovina. Over dit vliegverbod was onenigheid ontstaan. De Amerikanen wilden een radicaal verbod, dat zou moeten worden afgedwongen met een dreiging met geweld. Engeland en Frankrijk stelden zich gematigder op, met het argument dat de positie van het VN-personeel op de grond niet mag worden gecompromitteerd. Dit standpunt domineert in het compromis dat gisteren werd bereikt. In de ontwerp-resolutie wordt wel een vliegverbod afgekondigd, maar wordt gezwegen over de manier waarop het wordt afgedwongen. (Reuter, AP, AFP)