Salon Robotique d'Amsterdam

Le Salon Robotique, Van Baerlestraat 87, Amsterdam. De tentoonstelling van Xanax en Ferron wordt georganiseerd door Mariani Coordination, tel. 020-6271277.

“Als de mensen het alleen maar als porno zien, heb ik mijn werk niet goed gedaan. De machines moeten teder overkomen, maar aan de andere kant mag er ook om gelachen worden. Het kan heel fout gaan als je ze in een seks-shop neerzet met hard licht erop.” Zo verklaart fotograaf Michael Ferron zijn aandeel in het Belgisch-Nederlandse samenwerkingsproject Le Salon Robotique.

In een winkelpand aan de Amsterdamse Van Baerlestraat, waar tot gisteren nog "berkenhouten zelflegvloeren' werden verkocht, opent de Salon vanavond om zeven uur zijn deuren voor het publiek, dat via intrigerende affiches nieuwsgierig is gemaakt naar de glimmende "seks-machines' van de Waalse kunstenaar Xanax.

Michael Ferron (29) zag twee van de machines voor het eerst op een modeshow in Artis: “Ik heb anderhalf jaar in New York het straatleven gefotografeerd, onder andere voor het weekblad De Tijd. In Amerika vind je op straat en op rommelmarkten zo veel afgedankte apparaten, die sleepte ik mee naar huis, waar ik ze uit elkaar haalde om van de onderdelen weer nieuwe machines te knutselen, waar ik dieren in fotografeerde. Toen ik het werk van Xanax zag, ben ik daar meteen mee gestopt: zo prachtig als hij kan ik ze toch niet maken, dus laat mij ze dan maar fotograferen.”

Ook voor wie niet direct erotisch geprikkeld raakt door de seks-machines valt er genoeg te bekijken aan de objecten van Xanax, een wonderlijke versmelting van tandheelkundige apparatuur, polyester beenafgietsels, isolatiekabels, latex billen, netkousen, gasflessen en orthopedische mallen. In sommige gevallen zijn kleine televisietjes toegevoegd waarop video 8-filmpjes vertoond worden. Een schakelaar biedt de mogelijkheid de machines via een accu in een zacht deinende beweging te zetten, waardoor men de indruk krijgt dat Tinguely en De Vrouw Van Zes Miljoen de handen ineengeslagen hebben.

Hoewel de seks-machines volgens Ferron krachtig genoeg zijn om voor zichzelf te spreken, heeft hij ze op zijn foto's samengebracht met modellen: “Het wordt toch gelijk heel wat anders als je er een mens bij zet, of dat nu een mooie vrouw is, een stoere man of een zacht babytje. Ik maak er graag een verhaaltje bij, dat is mijn manier van werken.”

Graag had Ferron een van de machines op de foto geconfronteerd met een rinoceros: “Ik had al een hele opstelling gemaakt in een galerij in de rosse buurt van Gent, maar op het laatste moment haakte het Italiaanse circus waarmee ik een deal gemaakt had, af. Toen heb ik maar aan een van die Belgische meisjes gevraagd of zij niet wilde poseren. Toen ik zei dat het om kunst ging, was het meteen in orde.”

    • Arthur Belmon