Rente op belening door DNB verlaagd

ROTTERDAM, 8 OKT. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gisteren de rente op speciale beleningen met 0,1 procentpunt verlaagd tot 8,9 procent. Het is voor het eerst in ruim een jaar dat dit tarief beneden de negen procent komt.

De Bundesbank heeft inmiddels een offensief geopend om de markt opnieuw duidelijk te maken dat de Duitse rentetarieven al behoorlijk zijn gedaald en dat er in elk geval geen renteverhoging zal volgen.

De Nederlandse centrale bank volgde met haar maatregel de daling van de geldmarkttarieven. Zij verlaagde de afgelopen roerige weken op de valutamarkt al verschillende keren het beleningstarief. “De gulden kan dit hebben. De munt is relatief sterk binnen het Europees Monetair Stelsel en ten opzichte van de D-mark”, aldus een woordvoerder van de DNB. De speciale beleningen vormen voor de handelsbanken één van de belangrijkste bronnen voor geld dat zij van de centrale bank betrekken.

Bestuurslid Otmar Issing van de Bundesbank betreurde gisteren in een vraaggesprek “dat de markten duidelijk de mate hebben onderschat waarin de korte rentes in Duitsland de afgelopen drie weken zijn gedaald.” Zo daalde de daggeldrente sinds begin vorige maand van 9,7 naar 8,95 procent. De lange rente is ook gezakt sinds de Bundesbank op 14 september de Lombardrente en het disconto omlaag bracht.

Afgelopen maandag wees vice-president Tietmeyer erop dat de Bundesbank beseft dat er speciale factoren zijn die de Duitse geldgroei opstuwen, zoals de omgekeerde rentestructuur. Doordat de korte rente hoger is dan de lange rente groeien de korte-termijn deposito's, waardoor ook de geldhoeveelheid toeneemt. Ook Issing, die geldt als een monetaire "havik' onderschreef gisteren dit betoog. Analisten interpreteren de uitlatingen als een koerswijziging van de Bundesbank, die de beperking van de M-3 (ruim gedefinieerde geldhoeveelheid) nu minder strikt zou nastreven.

Sommige Duitse economen zien in de uitlatingen van Bundesbank-bestuurders een signaal dat de Bundesbank op termijn een renteverlaging voorbereidt, waardoor de spanningen tussen de Europese valuta kunnen verminderen. De beursindex van Frankfurt klom vanmorgen dan ook met een procent. Ook andere Europese beurzen gingen, mede door de hogere dollar, omhoog.

Directeur economisch bureau van de ING Bank, drs. F.A. von Dewall, ziet vooralsnog geen Duitse renteverlaging. “Ten aanzien van de Duitse overheidsfinanciën een ook aan het CAO-front is er voor de Bundesbank nog weinig veranderd.” Hij onderschrijft dat de Duitse rente niet zo hoog is. “Zeker als je kijkt naar het beroep dat wordt gedaan op besparingen voor de Duitse eenwording.”