Qantas komt op fors hogere winst

De winst van de Australische luchtvaartmaatschappij Queensland and Northern Territories Air Service, beter bekend als Qantas, is in het eind juni afgesloten boekjaar meer dan verdrievoudigd van 44,3 miljoen tot 137,3 miljoen Australische dollar (158 miljoen gulden).

De maatschappij schrijft dit vooral toe aan de vermindering van het aantal werknemers met 3500 in de afgelopen twee jaar. Qantas, voor 100 procent eigendom van de staat, heeft de afgelopen jaren fors moeten bezuinigen. Het nam onlangs branchegenoot Australian Airlines over (eveneens een staatsbedrijf). Australian Airlines beschikt over binnenlandse routes, Qantas onderhoudt de internationale verbindingen vanuit Australië. De eerder aangekondigde privatisering van Quantas maatschappij zal in maart of april 1993 plaatsvinden, zo heeft de regering laten weten. Niet meer dan 35 procent van aandelen met kiesrecht mag in buitenlandse handen terecht komen.