Nieuwe crisis tussen Irak en VN lijkt ophanden

BAGDAD, 8 OKT. In Irak lijkt zich een nieuwe campagne af te tekenen tegen de ontwapeningsmissies van de Verenigde Naties, waarvan de leden door president Saddam Hussein zijn betiteld als “zwerfhonden” die erop uit zijn Irak te ondermijnen.

Tegenover leidende functionarissen sprak Saddam dinsdagavond ook van “wolven die zich met hun tanden in Irak hebben vastgebeten”. Het doel van de ontwapeningsmissies is volgens hem Iraks veiligheid te ondermijnen en het land te beroven van zijn industrieel potentieel.

Irak heeft over het algemeen samengewerkt met de inspecteurs die in opdracht van de Veiligheidsraad van de VN de Iraakse massa-vernietigingswapens ontmantelen, in de ijdele hoop zo een versoepeling van de VN-sancties te bewerkstelligen. Van tijd tot tijd echter creëert de Iraakse regering een conflict met de VN - zoals het weren van inspecteurs uit het ministerie van landbouw - als reactie op nieuwe resoluties van de Veiligheidsraad en tevens om te kijken hoever zij kan gaan. In een reactie op Saddams uitval verwees een VN-woordvoerder ook naar de Iraakse gewoonte “een crisis te provoceren als Irak niet wil dat wij iets doen”.

De uitspraken van Saddam volgen op de aanvaarding van een resolutie door de Veiligheidsraad, vrijdag, die de VN toestaat 1 miljard dollar aan bevroren Iraakse olie-tegoeden in het buitenland te gebruiken voor hulpverlening aan Iraakse bevolkingsgroepen en ook om de ontwapeningsmissies van de VN te betalen. De Iraakse regering heeft woedend gereageerd op de nieuwe resolutie. Zondag en maandag werden VN-employés in Bagdad door Irakezen met dieselolie besmeurd. (Reuter, AP, AFP)