Mercedes-Benz kampt met dalende autoverkoop

Bij de Duitse automobiel- en vrachtwagenproducent Mercedes-Benz is het aantal verkochte automobielen gedurende de eerste negen maanden van dit jaar met zeven procent teruggelopen.

De geldomzet nam evenwel toe met 1 miljard mark (1,1 miljard gulden) oftewel 3,5 procent, van 29 tot 30 miljard mark (bijna 34 miljard gulden). Dit is vooral te danken aan hogere verkoopaantallen in de duurdere prijsklassen. In Duitsland zakten de autoverkopen 18 procent terwijl die in de VS toenamen met 9 procent. De terugval in Duitsland zou volgens de directie te wijten zijn aan de aangekondigde nieuwe modellen in de 190-serie die binnenkort op de markt zal komen. In West-Europa (inclusief Duitsland) daalden de verkopen met 4 procent. Opmerkelijk uitschieter in de teruglopende markt was het Verenigd Koninkrijk waar 9 procent meer werd verkocht. Analisten voorspellen dat Mercedes-Benz met de autoverkopen in West-Europa dit jaar voor de eerste keer zal worden gepasseerd door rivaal BMW. De prijzen voor wagens van Mercedes-Benz en BMW zijn door de recente valutawijzigingen in landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk fors in prijs gestegen terwijl ook Volkswagen bekend maakte dat zijn prijzen binnenkort omhoog gaan.

In Aziatische landen (exclusief Japan) sprong de autoverkoop met 65 procent omhoog naar 15.000 wagens. Verwacht wordt dat de vraag naar de luxe-wagens van Mercedes-Benz zich daar zal voortzetten naar een totaal van tenminste 20.000 stuks dit jaar.

Het Duitse automobielconcern verwacht dat in de gehele wereld dit jaar 550.000 wagens verkocht zullen worden tegen 554.000 stuks vorig jaar. Deze prognose gaat uit van traditioneel hogere verkoopcijfers in het laatste kwartaal.