Maatregelen in Rusland voor stabiele roebel; "Sociale verdediging van volk'

MOSKOU, 8 OKT. De Russische waarnemend premier Egor Gaidar zal maatregelen nemen die moeten leiden tot stabilisering van de roebel en verhoging van het tempo van de privatiseringen van de staatsbedrijven. President Boris Jeltsin heeft Gaidar hiertoe gisteren opdracht gegeven.

Dit blijkt uit een verklaring die door het persbureau Itar-Tass is gepubliceerd. In een reactie vertoonde de koers van de roebel een lichte stijging.

Gaidars opdracht houdt verband met voorstellen die Jeltsin dinsdag deed in een toespraak tot het Russische parlement. Bij de maatregelen moet het accent liggen op de “sociale verdediging van het volk”, aldus de verklaring. Jeltsin zei dinsdag dat “het behoud van het unieke produktieve en wetenschappelijke vermogen van Rusland een van de belangrijkste plichten van de regering is”, dat “de inspanningen gericht moeten worden op de ontwikkeling van de meest rendabele produkten en dat de economische vernieuwing moet worden gestimuleerd”. In zijn betoog oefende Jeltsin ernstige kritiek op de regering. Drie ministers (van buitenlandse handel, van economie en van industrie) zullen binnenkort waarschijnlijk het veld moeten ruimen.

Ook op monetair gebied moet Gaidar maatregelen nemen. Jeltsin liet dinsdag weten dat “spoedmaatregelen nodig zijn om weer controle te krijgen over de geldhoeveelheid”. Dergelijke maatregelen zijn noodzakelijk, volgens het staatshoofd, om de koers van de roebel te stabiliseren en het tempo van de privatiseringen op grote schaal te versnellen.

Volgens de voorstellen van Jeltsin is de roebel voortaan het enige wettige betaalmiddel in Rusland. Dat houdt in dat buitenlandse ondernemingen zullen worden betaald in roebels. Buitenlandse bedrijven eisen vaak betaling in harde valuta wegens problemen met het inwisselen van roebels.

De koers van de roebel steeg vandaag voor het eerst sinds een maand. Voor één dollar werd vandaag 334 roebel betaald. Dinsdag waren dat nog 342 roebel.De koers van de roebel is sinds juli dit jaar gestaag gedaald.

De Russische centrale bank heeft gisteren bekendgemaakt dat zij akkoord gaat met het voorstel van Jeltsin om miljoenen dollars aan harde deviezen die op buitenlandse rekeningen staan terug te halen naar Rusland. De repatriëringsoperatie moet op 1 januari beginnen. Volgens de centrale bank is het terughalen van het geld essentieel om de exacte koers van de roebel te kunnen bepalen. De deviezen zijn veelal eigendom van exporteurs die hun verdiensten veilig stellen in het buitenland. Analisten schatten de maandelijkse verdiensten door export op 3 miljard dollar. (AFP, AP)