Levenslang voor leider Lichtend Pad

LIMA, 8 OKT. Abimael Guzmán, de leider van de Peruaanse maoïstische guerrillabeweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad'), is gisteren door een militaire rechtbank na een proces achter gesloten deuren veroordeeld tot levenslange gevangenschap. Guzmán werd schuldig bevonden aan hoogverraad.

Het proces tegen Guzmán (57) werd gehouden op het eilandje San Lorenzo, waar een marinebasis is gevestigd, en heeft tien dagen geduurd. Tijdens het proces waren de rechters en de aanklager gemaskerd, om, zoals de regering heeft gezegd, de “veiligheid van de rechters te garanderen”.

Enkele uren voordat het vonnis werd geveld, vermoordden senderistas bij twee aanslagen in Lima vier leden van de Peruaanse en twee politie-agenten. Tevens ontplofte in het centrum van Lima een bom.

Guzmáns advocaat Alfredo Crespo heeft het proces “een farce” genoemd en aangekondigd in beroep te zullen gaan. Hij zei zijn cliënt slechts tweemaal en slechts zeer kort gezien te hebben. Ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft deze week de eerlijkheid van het proces in twijfel getrokken. De regering beroept zich op een - kortgeleden per decreet bekrachtigd - wetsartikel dat een proces achter gesloten deuren goedkeurt “wanneer de staatsveiligheid in het geding is”.

Enkele andere vermeende leiders van Sendero kregen gisteren tijdens gelijktijdig gehouden processen op verschillende plaatsen in Peru eveneens levenslange gevangenisstraf opgelegd wegens hoogverraad. Guzmán - voormalig hoogleraar filosofie, militant communist en sinds 1978 ondergronds aan het hoofd van zijn organisatie werd tevens veroordeeld tot het betalen van een boete van 25 miljard dollar. De economische schade van de twaalfjarige guerrilla van Sendero wordt geraamd op 22 miljard dollar. In die tijd zijn naar schatting 25.000 mensen gedood, zowel bij terroristische aanslagen, als bij het geweld van de Peruaanse veiligheidsdiensten.

Guzmán zal zijn straf moeten uitzitten op het eilandje San Lorenzo. Volgens de Peruaanse wet kon Guzmán niet ter dood veroordeeld worden. President Fujimori, die in april van dit jaar het parlement ontbond, rechters ontsloeg wegens vermeende corruptie en zichzelf bekleedde met bijna-dictatoriale macht, zei aanvankelijk voor Guzmán de doodstraf te willen invoeren. Waarnemers gaan er echter van uit dat het executeren van Guzmán van hem een martelaar zou maken. De Peruaanse overheid heeft er intussen alles aan gedaan Guzmán voor te stellen als een gewone bandiet, onder meer door hem te tonen in een kooi, in een gevangenispak met een nummer.