Kattebak

Ja, de krant was heilig. Ik moet zeggen dat ik er zelf van opkijk, van deze conclusie. Wat kan er heilig zijn aan een pak goedkoop papier, bedrukt met gedateerde gebeurtenissen en veranderlijke meningen? Morgen ligt het in de kattebak!

Maar de materiële vorm van de krant, de krant zoals zij in de bus valt, zoals zij gelezen wordt, is maar een vluchtige afspiegeling van de krant waaraan gewerkt wordt. De krant waaraan gewerkt wordt is het idee van een krant. In dat idee vloeit alles samen wat voor het maken van een krant komt kijken, het vergaren en beoordelen van nieuws, taalgebruik, bekopping, opmaak enz. In dat idee ligt de maatschappelijke zin van een krant besloten, dat idee heeft een geur van geloof, dat kan geen kat ter wereld bevuilen.

Ik weet niet of het juist is hier de tegenwoordige tijd te gebruiken. Mijn eigen leertijd ligt jaren achter me en bovendien bij een andere krant, Het Vrije Volk, een heel bijzondere krant. (Maar dit is een facet van het idee; je werkt nooit bij zomaar een krant, altijd bij een bijzondere.)

Wat ik wel weet: dat het idee de kern vormt van elk eerlijk ambacht, dat je met dezelfde instelling tuinman of meubelmaker kunt zijn, werkend aan het idee van een rozestruik, het idee van een kast.

En dat het een geluk is om idee in je werk te hebben.

    • Koos van Zomeren