Isover doelwit van staking; conflict om Vut-regeling

ROTTERDAM, 8 OKT. Bij het bedrijf Isover BV in Etten-Leur, producent van isolatiematerialen van glaswol, is vandaag een staking voor 24 uur uitgebroken. Het conflict bij het bedrijf met 345 werknemers draait om de regeling voor vervroegde uittreding.

Al vanaf dit voorjaar ruziën de Industriebond FNV en de directie over de Vut-regeling. De bond wil de huidige Vut-leeftijd voor de komende vijf jaar vastleggen. Nu kunnen werknemers op 61-jarige leeftijd uittreden en ontvangen dan 80 procent van het laatstverdiende loon. Eerder dit jaar kwamen de directie en de bond al een loonsverhoging van 4,25 procent overeen. De werknemers willen daarvan nu 2 procent inleveren voor behoud van de huidige Vut-regeling, mits de onderneming een zogenaamd Vut-fonds in het leven roept. Isover betaalt momenteel de regeling uit de eigen bedrijfsmiddelen en de werknemers dragen 1,5 procent van hun bruto loon voor de Vut af.

De directie van Isover wil de Vut-leeftijd verhogen naar 61,5 jaar en de uitkering verlagen naar 75 procent van het laatst verdiende loon. Met deze regeling zou de uiterste grens van het financieel haalbare zijn bereikt, meent een woordvoerder. Isover stelt voor de nieuwe Vut-regeling 1,65 miljoen gulden beschikbaar, hetgeen zo'n 7 procent van de totale loonsom is.

Vanaf april 1992 zitten de werknemers zonder CAO, maar in praktijk lopen de oude afspraken door. Over andere onderdelen van de nieuwe CAO met een looptijd van één jaar hebben de bond en de directie al eerder dit jaar overeenstemming bereikt. Zo vult het bedrijf de uitkering bij ziekte aan tot 100 procent en is de ploegendienst gewijzigd waardoor er een arbeidstijdverkorting van 1,7 uur per week ontstaat. Isover BV is een dochter van het Belgische Saint Roche, dat op zijn beurt onderdeel is van het Franse concern Saint Gobin.