Hongerstaking door Palestijnen leidt tot geweld in bezet gebied

TEL AVIV, 8 OKT. De elf dagen geleden begonnen hongerstaking van circa 12.000 Palestijnen in Israelische gevangenissen heeft gisteren tot een opflikkering van de intifadah in de bezette gebieden geleid.

Bij ernstige incidenten in de Gazastrook tussen Israelische troepen en Palestijnse demonstranten werden gisteren volgens Palestijnse bronnen 119 Palestijnen gewond. Ongeveer 70 van hen werden volgens deze bronnen door kogels gewond. De Israelische legerwoordvoerder ontkent dat er gisteren met scherp is geschoten en houdt het erop dat 20 Palestijnen door rubberkogels werden gewond. UNRWA-kringen in de Gazastrook spraken vanmorgen over een groot aantal gewonden. Volgens de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen vuurden de soldaten niet alleen met “ronde metalen kogels” op de demonstranten maar ook met scherp. Vanmorgen was de rust in de Gazastrook teruggekeerd.

De onlusten in de Gazastrook braken gisteren uit toen Israelische troepen twee grote protestmarsen in Rafah en Gaza uit solidariteit met de hongerstakers probeerden te verspreiden. Volgens UNRWA-bronnen gingen de Israelische troepen tot actie over nadat ze vanuit de menigte met stenen werden bekogeld. Palestijnse bronnen in Jeruzalem spreken vandaag van “een zeer gespannen situatie in de bezette gebieden. “Het is een kruitvat, dat kan ontploffen als een van de hongerstakers overlijdt”, zeggen zij.

Deze Palestijnse bronnen ontkennen berichten in de Israelische pers dat de hongerstaking is opgezet door Palestijnse organisaties die zich tegen het vredesproces verzetten. “Het gaat uitsluitend om verbetering van de voorwaarden waaronder de Palestijnen worden vastgehouden. De Palestijnen eisen dat de Vierde Geneefse conventie door Israel wordt gerespecteerd”. Een van de belangrijkste Palestijnse eisen is dat er een einde komt van eenzame opsluiting van gevangenen.

Palestijnse bronnen ontkennen dat er enige verband bestaat tussen het vredesproces en de hongerstaking. Volgens deze bronnen overwogen vertegenwoordigers van alle Palestijnse organisaties reeds een jaar geleden de hongerstaking uit te roepen. Desalniettemin meldden dezelfde zegslieden vanmorgen dat de hongerstaking en de daardoor ontstane onrust in de bezette gebieden op een “belangrijk moment” de Palestijnse kwestie weer onder de aandacht van de wereldopinie brengt. “Het is belangrijk omdat er aanwijzingen zijn dat Israel en Syrië op rekening van de Palestijnen tot een akkoord zullen komen.”

Ondertussen is er volgens de Israelische pers sprake van koortsachtig overleg achter de schermen tussen Israel en de Palestijnse leiders in de bezette gebieden om een einde te maken aan de hongerstaking van de Palestijnse gevangenen. Egyptische diplomaten spelen daarin ook een bemiddelende rol. De Israelische minister van politie, Moshe Shahal, heeft de Palestijnen laten weten dat pas na beëindiging van de hongerstaking de eisen van de Palestijnen in overweging zullen worden genomen.

    • Salomon Bouman