HA FOO YUNG DAHAN (CHINESE GARNALENOMELETTEN)

Oplettende lezers herkennen in de naam natuurlijk de in Chinese restaurants in Nederland vanouds bekende Foe Jong Hai.

Vanouds bekend en, naar mij bleek, reeds lang niet meer bemind. Wie er de neus voor ophaalt, doet er goed aan eens zelf dit heerlijke en eenvoudige recept te maken. Het resultaat zal ongetwijfeld in niets lijken op wat u zich van de Foe Jong Hai herinnert. Ook is er volop ruimte voor variaties. Gebruik in plaats van garanalen bijvoorbeeld stukjes roergebakken kipfilet en/of vervang de taugé door dunne reepjes paprika. De saus varieert u door er wat Chinese oestersaus aan toe te voegen.

Voor 4 personen

4 eieren, losgeklopt

2 lente-uitjes, gesnipperd

1 stengel bleekselderij, fijngehakt

100 gram taugé

150 gram gepelde Hollandse garnalen

zout en versgemalen peper

plantaardige olie of sesamolie voor het bakken

Meng alle ingrediënten in een kom. Verhit wat olie in een antikleef koekepan. Lepel genoeg van het eimengsel in de pan om dunne omeletten van circa 15 centimeter doorsnee te maken en bak snel aan beide kanten goudbruin. Doe de gebakken omeletten op een schaal. Ga door met bakken tot het eimengsel op is. Doe de gebakken omeletten terug in de pan, giet er zoveel heet water (of bouillon) over dat ze net bedekt zijn. Breng het nat tegen de kook aan. Zo warmt u de omeletten op en krijgt de saus smaak. Neem de omeletten met een schuimspaan uit de pan en leg ze over op een schaal. Maak nu de saus:

1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel mazena

1 eetlepel suiker

Maak een papje van de soja, mazena en suiker. Roer dit door het kooknat in de koekepan om dat nog meer smaak te geven en te binden. Laat een paar minuten koken tot u een dikke, maar nog vloeibare saus hebt. Giet de saus over de omeletten en dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean