Goede stemming op beurs houdt aan

AMSTERDAM, 8 OKT. De vriendelijke stemming op de Amsterdamse effectenbeurs bleef ook vanmorgen overeind, ondanks de daling van het Dow Jones gemiddelde in New York met ruim 25 punten.

AMSTERDAM “Misschien dat er wat beweging gaat ontstaan op het rentegebied”, aldus een optimistische handelaar. De EOE-index, die gisteren sloot op 279,08, was omstreeks het middaguur bijna twee punten hoger.

Elsevier was de negatieve uitzondering onder de hoofdfondsen. Volgens een artikel in een ochtendblad zou het concern moeilijkere marktomstandigheden verwachten bij de wetenschappelijke tijdschriften. Juist deze groep is Elseviers grootste winstmaker. Elsevier ging bij drukke omzetten sterk naar beneden op 105 gulden, een verlies van 2,60 gulden.

Heineken daarentegen was opnieuw het middelpunt van overnemingsgeruchten. Heineken ontekende, maar handelaren vonden de opmerkingen van Philip Morris erg overtuigend. De koers van Heineken schoot omhoog met een plus van vijf gulden op 172,60 gulden. Het oude record staat op 175,50 gulden. Met een winst van 6,30 gulden op 153,80 boekte de koers van Heineken Holding een nog grotere winst.

Opvallend bleef in deze vriendelijke markt de opmars van de financiële waarden. Net als de afgelopen dagen lagen deze stukken goed in de markt door het optimisme over de daling van de rentetarieven.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een ongeïnspireerde dag beleefd. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen daalde met 25,94 punten tot 3152,25 punten.

LONDEN Vanochtend herleefde in Londen optimisme over een op handen zijnde renteverlaging. Al bij opening veerden de koersen op. De FT-100 index begon met ruim 13 punten winst op 2.530,30.

FRANKFURT De stemmingsverbetering vanmorgen had alles te maken met hoop op rentedaling. De Dax-30 index opende met een winst van bijna 20 punten.

TOKIO Na een lusteloze sessie sloten de koersen in Tokio vandaag hoger. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 223,77 punten hoger op 17.335,51 punten.