Gebouw van "Gorbatsjov Stichting' genationaliseerd; Ruzie Jeltsin en Gorbatsjov

MOSKOU, 8 OKT. De Russische president Boris Jeltsin heeft gisteren de voormalige Sovjet-president Michail Gorbatsjov opnieuw vernederd. Hij onteigende de kantoorflat waarin de Gorbatsjov Stichting huist, het onderzoeksinstituut waarvan Gorbatsjov directeur is. De politie omsingelde vanochtend de kantoorflat. Werknemers werden niet tot het gebouw toegelaten.

Jeltsin heeft een decreet getekend waarin het vijf verdiepingen hoge gebouw in Moskou wordt genationaliseerd. De stichting, die het gebouw nu voor zichzelf heeft, zal duizend vierkante meter in het gebouw mogen huren.

Het decreet wordt gezien als onderdeel van de steeds venijniger "oorlog' tussen Jeltsin en Gorbatsjov. De vroegere Sovjet-leider raakte eerder dit jaar al zijn limousine kwijt, kort nadat hij een aanval had gelanceerd op het economisch beleid van Jeltsin. Het onderzoeksinstituut en de auto maakten deel uit van de "afvloeiingsregeling' die Gorbatsjov kreeg toen hij in december zijn staatsfunctie kwijtraakte.

Het nieuwe decreet wordt in verband gebracht met Gorbatsjovs weigering als getuige voor het Constitutionele Hof te verschijnen. Het Hof onderzoekt of het decreet waarmee Jeltsin vorig jaar de communistische partij verbood, in strijd is met de grondwet. Ook wordt bekeken of de partij wel een legitieme organisatie was en of ze een authentieke politieke organisatie dan wel het instrument van een dictatuur was.

Voor het proces zijn veel getuigen opgeroepen. Gorbatsjov, de laatste leider van de communistische partij, heeft als enige hardnekkig geweigerd te verschijnen. Volgens hem gaat het om een “politieke provocatie” en een “schijnvertoning”. Voor zijn weigering kreeg hij deze week een symbolische boete van honderd roebel (twee kwartjes) en een verbod naar het buitenland te reizen.

Gorbatsjov heeft nog niet gereageerd. Wel zei hij in een interview gisteren met de Komsomolskaja Pravda dat Jeltsin niet is opgewassen tegen zijn taak als president. De Stichting heeft gisteren laten weten dat Jeltsins decreet geen wettelijke basis heeft en de Russische regering opgeroepen het decreet ongedaan te maken. (Reuter, AFP)