Egyptische minister Moussa onverwachts in Israel op bezoek

JERUZALEM, 8 OKT. De Egyptische minister van buitenlandse zaken Amr Moussa is vandaag voor een onverwacht bliksembezoek aan Israel in Jeruzalem gearriveerd. Moussa is pas de tweede belangrijke Egyptische minister in 10 jaar die Israel bezoekt. Voor zijn vertrek uit Kairo zei Moussa dat hij een boodschap van president Hosni Mubarak voor de Israelische premier Yitzhak Rabin bij zich had.

Volgens diplomaten hoopt Egypte, het enige Arabische land dat vrede met Israel heeft gesloten, een bijeenkomst op hoog niveau te arrangeren tussen Israel en Syrië, om het vredesproces in het Midden-Oosten te bevorderen. Op een vraag of Moussa na zijn bezoek aan Jeruzalem naar Damascus doorreist, antwoordde een hoge Israelische bron: “Dat is een goed idee.”

Na zijn aankomst in Israel steunde Moussa de Syrische eis dat Israel zich uit de hele Hoogvlakte van Golan terugtrekt. De Syrische minister van buitenlandse zaken zei vorige maand dat Damascus “totale vrede” aanbiedt in ruil voor “totale” terugtrekking door Israel. Israel heeft zich bereid verklaard een deel van de Golan te ontruimen, maar gezegd daarover pas te willen praten als Syrië zijn vredesaanbod nader definieert. Er doen echter speculaties de ronde dat Jeruzalem bereid is tot een gefaseerde terugtrekking uit de hele Golan, zij het gespreid over tientallen jaren.

Het vredesoverleg over het Midden-Oosten wordt op 21 oktober in Washington hervat. De Amerikaanse president Bush zou hopen op een interim-akkoord, zo vlag voor de presidentsverkiezingen. (Reuter)