Denemarken staat op uitzonderingspositie bij samenwerking EG

BRUSSEL, 8 OKT. De Deense regering wil niet gedwongen worden mee te doen aan Europese integratie op het gebied van defensie, sociale zekerheid, buitenlands en monetair beleid. Tijdens een ontmoeting met kanselier Kohl werd gisteren duidelijk dat uitzonderingsbepalingen voor Denemarken op deze terreinen voorwaarde zijn om volgend jaar een tweede referendum politiek mogelijk te maken. De Denen vragen de andere lidstaten van de EG niet om de onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht te heropenen.

Minister Ellemann-Jensen van buitenlandse zaken sprak gisteren van een aantal “Deense specialiteiten” die wellicht bij het verdrag opgenomen kunnen worden en die het de Denen mogelijk maakt buiten een aantal nieuwe terreinen van Europese integratie te blijven. Denemarken heeft vooral bezwaren tegen het vooruitzicht binnen de Europese Unie ook een gemeenschappelijke defensie te moeten voeren. Ellemann-Jensen zei eerder deze week in Luxemburg dat in Deense ogen de NAVO daardoor verzwakt zal worden. Denemarken hecht sterk aan Amerikaanse betrokkenheid bij de Europese defensie - een nieuwe Europese defensiegemeenschap zou de Amerikanen kunnen stimuleren om zich helemaal uit Europa terug te trekken. “Dat willen we niet”, aldus Ellemann-Jensen.

Hij zei tevens dat de Denen garanties willen dat het nationale systeem van sociale zekerheid niet aangetast kan worden door de vorming van een Europese Unie. Ook vrezen de Denen de invoering van een gemeenschappelijke munt; daarvoor is in het huidige verdrag overigens al een "opt-out' clausule voor de Denen opgenomen. Maandag publiceert Kopenhagen een naar verluidt 600-pagina's dik witboek waarin het verdrag wordt geanalyseerd.

Kanselier Kohl stelde zich gisteren verzoenend op. In de Deense publieke opinie was de afgelopen weken soms zeer geprikkeld gereageerd op geluiden uit Bonn om een "mini-Europa' zonder Denemarken te vormen. Hij liet weten “dat het nooit de bedoeling van de Duitse regering is geweest om individuele lidstaten uit te sluiten of te marginaliseren”. Kohl legde er de nadruk op dat àlle twaalf lidstaten het verdrag zonder heronderhandelingen zouden moeten ratificeren, afwijzing door de Deense bevolking per referendum of niet.