Bij Dasa 7.500 banen weg door daling orders

ROTTERDAM, 8 OKT. - Het Duitse luchtvaartconcern Dasa wil de komende twee jaar 7.500 banen schrappen, ruim eentiende van de totale werkgelegenheid bij het bedrijf.

Deze ingreep is volgens het bedrijf nodig door een verslechterde orderpositie en met name door het wegvallen van belangrijke militaire opdrachten. Vooral het annuleren van het kostbare European Fighter Aircraft-project (EFA) is een zware klap, al kan die nog worden verzacht als de deelnemers - Duitsland, Engeland, Italië en Spanje - zullen besluiten tot de produktie van een meer eenvoudige en minder dure EFA.

Dasa verwacht pas weer grotere militaire opdrachten, vooral van de Bundeswehr, als het Duitse ministerie van defensie duidelijke toekomstplannen heeft ontwikkeld en de juiste positie van het Duitse leger in de veranderende NAVO heeft vastgesteld, aldus een Dasa-zegsman. Dasa moet nog overleggen met de vakbonden maar sluit op dit moment gedwongen ontslagen niet uit. Kortgeleden heeft Mercedes-Benz, de autotak van Daimler-Benz, ook laten weten dat er fors bezuinigd moet worden. In dat kader verdwijnen daar de komende jaren 20.000 arbeidsplaatsen, ongeveer tien procent van het totale personeelsbestand.

Dasa neemt binnenkort een belang van 51 procent in Fokker. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse vliegtuigbouwer zal de banenvermindering bij Dasa geen gevolgen hebben voor de plannen. Dasa onderhandelt op het ogenblik nog met het Haagse ministerie van Economische Zaken over de overname. In juli werd daarover een principe-akkoord bereikt. Aanvankelijk werd verwacht dat de contracten op 1 oktober gereed zouden zijn, maar tijdens de uitwerking van details zijn vertragingen opgetreden. Een van de hete hangijzers vormt naar verluidt de toekomst van de Fokker 50 die buiten het principe-akkoord bleef.