Bescherming Heineken in handen van Freddy

De aanhoudende geruchten over buitenlandse belangstelling voor Heineken krijgen een nieuwe impuls door de uitlatingen van de financiële man van Philip Morris, Hans Storr, tegenover een Duits zakenblad. Zijn uitspraak dat Philip Morris geïnteresseerd is in Heineken is de eerste feitelijke bevestiging van de kooplust die de Nederlandse brouwer bij de Amerikanen opwekt.

Heineken, de grootste Europese brouwer, is vandaag de dag de best presterende international op de Amsterdamse effectenbeurs. De koers van Heineken steeg sedert 1 januari met 38 procent. Al sedert vorig jaar gaan er vage, maar hardnekkige overnamegeruchten. De naam van voedingsgigant Philip Morris, eigenaar van Miller Beer, viel daarbij het meest. Philips Morris is ondervertegenwoordigd op de Europese markt.

Het overnameverhaal lijkt zo logisch, want de produktie van bier is nu eenmaal een procesindustrie waar schaalvoordelen doorslaggevend zijn. Dat beleggers geloof hechten aan de overnameverhalen, deed de aandelen Heineken Holding vanmorgen sterker stijgen dan de gewone aandelen. Heineken Holding, waarin de familie Heineken een controlerend belang van 50,05 procent bezit, is het juiste vehikel om te speculeren op een overname.

Vervelend voor speculanten is alleen dat Freddy Heineken, die het concern na een moeilijke periode in de jaren vijftig tot grote bloei bracht, al verschillende keren publiekelijk heeft laten weten niet van zijn controlerende belang af te willen. Hetzelfde geldt overigens ook voor concurrent Grolsch, dat een groot deel van de eigen aandelen veilig in familiehanden houdt.

Heineken heeft geen certificaten en geen preferente aandelen. Bij Heineken bestaat de enige bescherming uit Freddy Heineken die zijn belang van 50,05 procent in Heineken Holding heeft ondergebracht in een stichting. Samen met zijn enige dochter en erfgenaam Charlene de Carvalho en onder andere oud-KLM-topman Sergio Orlandini bestuurt Freddy Heineken de holding. De grote vraag is wat Charlene de Carvalho zal doen als zij als erfgename de sleutel in handen krijgt van het Heineken-concern.

    • Paul Wessels