Bericht zet koers van Elsevier onder druk

ROTTERDAM, 8 OKT. De koers van uitgever Elsevier is vanochtend onder druk gekomen vanwege de publikatie in Het Financieele Dagblad van een interne notitie van het concern over daling van de omzet bij wetenschappelijke tijdschriften.

Volgens P.C.F.M. Vlek, lid van de raad van bestuur van Elsevier, worden in alle meerjarenplannen de doelstellingen voor de wetenschappelijke uitgeverij makkelijk gehaald. Vlek zegt niet op de hoogte te zijn van de inhoud van de interne notitie, omdat deze nooit deel heeft uitgemaakt van het meerjarenplan. Volgens hem gaat het om een concept dat gebruikt is voor een onderdeel van een meerjarenplan.

De in het interne concept verwachte daling van de oplage van de wetenschappelijke bladen in de periode 1993-1997 noemt hij niet nieuw. “Wij vertellen analisten altijd dat wij een lichte daling van circa 1,5 procent van de oplage van onze wetenschappelijke tijdschriften verwachten. Het aanbod van titels neemt echter jaarlijks met ruim zes procent toe. Ondanks de teruglopende oplage kunnen wij daarom jaarlijks toch rekenen op 5 procent volumegroei,” aldus Vlek.

Samen met nieuwe activiteiten verwacht Elsevier een omzetgroei in de komende jaren van dit segment van tien procent. De winst van de totale wetenschappelijke uitgeverij (waarvan de tijdschriften ongeveer 40 procent uitmaken), is de afgelopen jaren steeds met tien procent gestegen, aldus Vlek. In deze stijging is de bijdrage van de van Maxwell overgenomen uitgeverij Pergamon niet meegerekend. “Wij verwachten dat de winst de komende jaren met hetzelfde percentage zal stijgen. Daarin is niets veranderd,” aldus Vlek.

Op de Amsterdamse beurs werd aanvankelijk heftig gereageerd en daalde het aandeel met drie gulden tot 104,70 gulden. Na verklaringen van de raad van bestuur herstelde de koers zich.