West Invest wil met inkoop koers aandelen opdrijven

UTRECHT, 7 OKT. Het onroerend goed-fonds West Invest Fortress (portefeuille van 550 miljoen gulden) wil op de Amsterdamse effectenbeurs de eigen aandelen inkopen om de koers omhoog te krijgen. Volgens de directie is de huidige koers, die vanochtend 9 gulden was, te laag om aankopen te kunnen financieren met aandelen.

Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 13 oktober zal de directie een volmacht vragen om gedurende 18 maanden maximaal 10 procent van de uitstaande aandelen te kopen. “We willen de aandelenkoers iets meer in de richting van de intrinsieke waarde krijgen”, zegt directeur J.C.M. van Pelt zonder een bedrag te willen noemen. Volgens het jaarverslag van 1991 bedraagt de intrinsieke waarde (het eigen vermogen gedeeld door het aantal uitstaande aandelen) 25,95 gulden, ruim 2,5 maal de beurswaarde.

West Invest Fortress - het enige beursgenoteerde onroerend goed-fonds dat niet in panden belegt en verdient aan de huuropbrengst maar erin handelt en zijn winst haalt uit transactieresultaten - financiert de aankopen van panden grotendeels met eigen aandelen en een klein beetje contant geld. “Met de huidige beurskoers is dat echter nauwelijks mogelijk, doordat de verkoper de aandelen niet wil hebben”, zegt Van Pelt. “Deze zomer ketste een deal met een grote verzekeraar af op de lage beurskoers”.

Die mislukte aankooptransactie was het gevolg van de "zwarte vrijdag' op 19 juni, toen de koers in een keer in elkaar klapte van 15,50 gulden naar 10,50 gulden. Die dag dumpte de bank Credit Lyonnais op de beurs 368.000 aandelen, die naar meerdere partijen werden doorgeschoven. Credit Lyonnais had de aandelen nog op de plank liggen na de mislukte emissie van 466.522 aandelen onder leiding van de Frans-Nederlandse bank en Bank Suez Kooyman in oktober 1991.

Bij de emissie die door de banken was gegarandeerd werden aandelen van 1 gulden nominaal aangeboden tegen een beurskoers van 22 gulden. Het dumpen van het pakket heeft Credit Lyonnais ongeveer 4,5 miljoen gulden gekost. Van Pelt: “Ook wij waren onaangenaam verrast. Wij hadden liever gehad als Credit Lyonnais het pakket onderhands buiten de beurs om had verkocht”.

Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering zullen ook de Zweden R. Lydahl en G. Emistlöf aantreden als commissaris namens grootaandeelhouder Gota Banken. De Zweedse bank nam deze zomer het aandelenpakket van 60 procent over van de Zweeds/Deense beleggingsgroep Inca, die zo zijn lening van Gota gedeeltelijk kon aflossen. De commissarissen van Inca, L. Carlson en P. Ryding, treden bij die gelegenheid terug.

    • Karel Berkhout