Wellicht weer twee nieuwe polio-gevallen

ROTTERDAM, 7 OKT. In ziekenhuizen in Utrecht en Gorinchem zijn twee nieuwe patiënten met vermoedelijk polio opgenomen. Het gaat om een zesjarig jongetje uit de stad Utrecht en een 39-jarige man uit Nieuwpoort in de Alblasserwaard.

Het Utrechtse jongetje is het eerste geval buiten de Alblasserwaard. De 14-jarige jongen uit Streefkerk en de 23-jarige man uit Ridderkerk, bij wie eerder polio werd vastgesteld, worden nog verpleegd in het Merwede- en het Drechtsteden Ziekenhuis in Dordrecht.

De adjunct-directeur medische en paramedische zaken van het Utrechtse Oudenrijn ziekenhuis, G.J. Heuver bevestigt dat het jongetje gisteren is opgenomen. “Alleen de volledige uitslag van de tests moet nog komen, maar je kunt gevoeglijk aannemen dat het om polio gaat.” De infectie heeft niet geleid tot verlammingen.

Het kind wordt verpleegd op een gewone afdeling van het ziekenhuis, waar strikte isolatie-maatregelen zijn getroffen. De Utrechtse GGD zal mensen die met het jongetje in contact hebben gestaan actief benaderen en raadt verder niet-ingeënten tot veertig jaar aan contact met de GGD op te nemen. De GGD heeft geen relatie tussen het tussen het gezin en de Albasserwaard kunnen leggen. De school van het jongetje is van extra informatie voorzien. Na de open brief van het ministerie van WVC was de school al benaderd in verband met vaccinatie.

De man uit Nieuwpoort is maandagavond met verlammingsverschijnselen in zijn linkerarm opgenomen in het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem. Hij komt volgens de directeur patiëntenzorg van het ziekenhuis, T.R. Zijlstra uit een milieu waar men zich om princicipële redenen niet wil laten inenten. Zijlstra verwacht in de loop van de dag de uitslag van het kweekje dat definitieve zekerheid over de diagnose zal geven.

Het Beatrix Ziekenhuis heeft sinds het begin van de epidemie, bijna drie weken geleden een poliobeleidsteam ingesteld, aldus Zijlstra. “We hebben veel patiënten en bezoekers uit het risico-gebied Alblasserwaard en zijn drie weken geleden een inentingscampagne onder het personeel begonnen.” Niet alle medewerkers hebben zich echter laten inenten, een deel van hen om godsdienstige redenen.

Niet-gevaccineerd personeel wordt niet ingezet bij de behandeling van de man. Bovendien wordt diens bezoek beperkt tot zijn gezinsleden, die volgens Zijlstra ook niet gevaccineerd zijn. Hij vermoedt dat ze echter wel beschermd zijn, omdat het hele gezin op 25 september griepverschijnselen vertoonde die op een lichte vorm van polio wijzen. Daardoor zouden zij inmiddels een "natuurlijke' resistentie tegen de ziekte hebben ontwikkeld.

Vorige week maakte de geneeskundig hoofdinspecteur van de volksgezondheid, G.H.A. Siemons in een open brief bekend dat iedereen die niet is ingeënt en wel in direct contact is gekomen met de bekende besmette personen thuis, op school of op het werk zullen worden benaderd door de GGD. Siemons stelde in die brief ook dat iedereen boven 41 jaar geen actie behoeft te ondernemen.