V-raad zet commissie op wandaden in ex-Joegoslavië; Onderzoek oorlogsmisdaden

NEW YORK, 7 OKT. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht in een resolutie opdracht gegeven tot de vorming van een commissie voor onderzoek naar oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië.

Het is voor het eerst in het bestaan van de VN dat een dergelijk initiatief is genomen. De resolutie, die unaniem werd aangenomen, voorziet in de vorming van procedures en structuren die uiteindelijk zouden kunnen leiden tot een tribunaal zoals dat in Neurenberg, waar in 1945 en 1946 Duitse oorlogsmisdadigers terechtstonden.

In de resolutie wordt secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali gemachtigd op korte termijn een panel van deskundigen samen te stellen dat zich moet buigen over gegevens over excessen die in het vroegere Joegoslavië zijn begaan, dat op basis van die gegevens onderzoek moet verrichten en dat vervolgens de bevindingen aan de Veiligheidsraad moet rapporteren. In de resolutie wordt nog niets gezegd over de vervolging van oorlogsmisdadigers zelf. Volgens diplomaten in New York zal de Veiligheidsraad daar later op ingaan; het zou nu nog te vroeg zijn om vast te stellen hoe het probleem van de vervolging en berechting moet worden aangepakt.

De Bosnische VN-ambassadeur Muhamed Sacirbey was tevreden over de resolutie. Hij zei “dankbaar” te zijn dat “de eerste stap is gezet voor de berechting van oorlogsmisdadigers”. Hij voegde daaraan toe dat de wereld niet moet vergeten dat “dergelijke misdaden nog altijd worden gepleegd”.

De Veiligheidsraad nam vannacht nog een tweede resolutie aan. Die heeft betrekking op de inzet van VN-militairen bij de demilitarisering van het Kroatische schiereiland Prevlaka, dat voor de kust van Montenegro ligt en dat een belangrijke basis huisvest van de federale Joegoslavische marine. De Joegoslavische president Cosic en de Kroatische president Tudjman kwamen onlangs overeen dat de federale marine Prevlaka vóór 20 oktober ontruimt. Gisteren stemde de federale marine voor het eerst openlijk met de ontruiming in. (AFP, Reuter)