Roemenië voltooit tellen stemmen

BOEKAREST, 7 OKT. Het Democratisch Front van Nationale Redding (FDSN), de partij van president Iliescu, is volgens de gisteren gepubliceerde einduitslag van de Roemeense parlementsverkiezingen in staat een meerderheidsregering te vormen met de nationalistische extremisten.

Het FDSN kreeg 28,29 procent van de stemmen voor het Huis van Afgevaardigden en 27,72 procent van die voor de Senaat. Hoewel de samenstelling van de beide kamers van het parlement nog niet is bekendgemaakt staat vast dat het FDSN een meerderheidsregering kan vormen met de twee extreem-nationalistische partijen die erin zijn geslaagd de kiesdrempel van drie procent te halen, de PUNR (Partij van Roemeense Nationale Eenheid), die voor het Huis 7,72 procent en voor de Senaat 8,12 procent van de stemmen heeft gekregen, en de PRM (Partij van Groot-Roemenië), die respectievelijk 3,9 en 3,85 procent van de stemmen kreeg.

In totaal zijn zeven partijen doorgedrongen tot het Huis en acht tot de Senaat. De oppositionele verkiezingscoalitie Democratische Conventie (CD) werd met 20,01 en 20,16 procent van de stemmen de tweede partij van het land, gevolgd door het Front van Nationale Redding (FSN) van de voormalige premier Petre Roman, die 10,19 en 10,39 procent van de stemmen kreeg. De Democratische Unie van Hongaren in Roemenië (UDMR), die vooral de Hongaarse minderheid vertegenwoordigt, kreeg 7,72 en 7,58 procent. Ook de communisten tellen nog mee. De openlijk communistische Socialistische Arbeiderspartij (PSM) haalde met 3,04 en 3,19 procent van de stemmen net de kiesdrempel.

Of het tot een coalitie van Iliescu's partij en de nationalisten komt is volgens waarnemers de vraag. Het FDSN zelf voelt weinig voor een coalitie met de extremisten. Het probleem is volgens de waarnemers dat de belangrijkste tegenstanders van het FDSN, de CD en het FSN, op hun beurt niets voelen voor een coalitie met Iliescu's Democratische Front. Ze hebben negatief gereageerd op een oproep van Iliescu voor een “grote coalitie”. (AP)