Patten: Hongkong krijgt meer democratie

HONGKONG, 7 OKT. De gouverneur van Hongkong, Chris Patten, die afgelopen zomer aantrad, heeft vandaag in zijn eerste grote politieke toespraak voor de wetgevende vergadering (Ledgco) democratische hervormingen voorgesteld, voorafgaande aan de overdracht van de kroonkolonie aan China, in 1997.

“Democratie is meer dan slechts een filosofisch ideaal. Het is, bij voorbeeld, een essentieel element in het nastreven van economische groei”, aldus Patten, de voormalige voorzitter van de Britse Conservatieve Partij. In zijn twee uur durende toespraak, die op radio en televisie werd uitgezonden, kondigde de gouverneur het einde aan van de oude koloniale stijl van besturen in Hongkong. De Executive Council, de niet-gekozen raad van belangrijkste bestuurders zal voor een groot deel haar macht verliezen ten gunste van de Ledgco (Legislative Council). Het kiessysteem, dat nu slechts in beperkte mate voorziet in rechtstreeks volksvertegenwordiging, zal worden veranderd, terwijl het publiek meer mogelijkheden krijgt zich met het politieke debat te bemoeien, zo beloofde Patten, die als zijn hoofddoel formuleerde de “bescherming van de manier van leven in Hongkong”.

De rede van de gouverneur wordt door waarnemers gezien als een waarschuwing aan het adres van communistisch China. In het Brits-Chinese akkoord over de teruggave van Hongkong is uitdrukkelijk bedongen dat de kroonkolonie zijn eigen politieke en economische systeem tot 2047 mag handhaven en Patten lijkt Peking duidelijk te willen maken dat daarvan niet mag worden afgeweken.

China heeft al een aantal malen laten doorschemeren weinig op te hebben met uitbreiding van de democratie in Hongkong. De Volksrepubliek wordt op die manier in 1997 opgezadeld met een democratische enclave binnen haar grenzen. Patten verdedigde vandaag ook in felle bewoordigen de bouw van het nieuwe, peperdure (22 miljard dollar), vliegveld van Hongkong, iets waar Peking ook bezwaren tegen heeft gemaakt. (AP, Reuter)