Oppositie wint in Guyana

GEORGETOWN, 7 OKT. De verkiezingen in Guyana, het westelijke buurland van Suriname, lijkt de linkse oppositiepartij, de Progressieve Volkspartij van de ex-marxist Cheddi Jagan, een grote overwinning te gaan opleveren. Met eenderde van de stemmen geteld, staat Jagans partij op ruim 64 procent van de stemmen, terwijl de regeringspartij van de socialistische president Desmond Hoyte, het Nationale Volkscongres, op eenderde van de stemmen stond.

Aanhangers van de president beschuldigen hun tegenstanders ervan de uitslag van de afgelopen maandag gehouden verkiezingen te hebben vervalst. Een van de internationale waarnemers, de voormalige Amerikaanse president Jimmmy Carter, zei dat de verkiezingen eerlijk waren verlopen en dat hij van de twee voornaamste politieke leiders de verzekering had gekregen dat zij de uitslag zouden respecteren. Leden van Hoytes Volkscongres zorgden gisteren voor ongeregeldheden op een markt in Georgetown, waar ze groente en fruit naar politie-agenten gooiden. Daarbij vielen enkele gewonden. Afgelopen maandag vonden twee Guyanezen de dood bij botsingen met de politie.

De Progressieve Volkspartij van Jagan wordt vooral gesteund door mensen van Indische afkomst (51 procent van de bevolking), het Volkscongres is overwegend de partij van mensen van Afrikaanse afkomst (veertig procent). De zittende president Hoyte wordt ervan verdacht dank zij fraude bij de verkiezingen van 1985 aan de macht te zijn gekomen. (AP)