Oltmans bondscoach nationaal hockeyteam

ROTTERDAM, 7 OKT. Roelant Oltmans wordt de opvolger van Hans Jorritsma als bondscoach van de hockeyers. Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KHNB) accepteerde gisteren in Bunnik de voordracht. Oltmans is sinds september 1989 bondscoach van de nationale vrouwenploeg.

De 38-jarige Oltmans, voormalig clubcoach van Leiden en Bloemendaal, sprak vandaag al met het bestuurslid technische zaken, Hessel Polstra, over de invulling van de functie. Oltmans zal een contract tekenen tot en met het wereldkampioenschap in Sydney van 1994. Hij rekent er echter op in ieder geval tot de Olympische Spelen van Atlanta aan te zullen blijven. Het begeleidingsteam zal verder bestaan uit een manager, een assistent-coach, een arts en een fysiotherapeut. Verwacht wordt dat die eind deze maand benoemd zijn.

Oltmans sprak vorige week donderdag voor het eerst met Polstra. Hij is van mening dat de mogelijkheden om zijn ideeën uit te werken bij de mannen groter zijn dan bij de vrouwen, maar is zich bewust van de problemen die zijn voorganger Jorritsma heeft gehad. Hij denkt dat de waarschuwingen van zijn voorganger effect hebben gehad. “Er wordt bij verscheidene clubs al anders en meer getraind dan voorheen.”

Aanvoerder Marc Delissen reageerde verheugd op de aanstelling van de nieuwe man. “Dit is een goede keuze. Oltmans stond bij een groot deel van de spelers bovenaan het lijstje.” Verwacht wordt dat de nieuwe selectie in november voor het eerst bijeen zal komen. In februari staat er een trip naar Pakistan gepland.

Cora de Wilde-De Grooth, bestuurslid technische zaken van de vrouwen, is vandaag begonnen met het zoeken naar een opvolger voor Oltmans.