Nog geen uitspraak in zaak oorlogsmisdadiger Luitjens

ASSEN, 7 OKT. De rechtbank in Assen heeft de zaak van de Nederlandse oorlogsmisdadiger J. Luitjens, die verzet heeft aangetekend tegen zijn veroordeling tot levenslang, aangehouden. De rechtbank wil, alvorens een uitspraak te doen, eerst dat officier van justitie mr. H. A. Marquart Scholtz een authentiek afschrift van de beslissing van het Federal Court of Canada van 22 oktober 1991 overlegt. Tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden had de officier alleen een kopie van het vonnis aan de rechtbank gegeven. Als gevolg van de uitspraak van de Canadese rechter - dat Luitjens de Canadese nationaliteit verwierf door over zijn verleden te liegen - kon de Canadese overheid hem zijn nationaliteit ontnemen.

De zaak wordt heropend op 24 november. Luitjens, die twee weken geleden niet aanwezig was op de zitting, krijgt een hernieuwde oproep. De officier is van mening dat de rechtbank het verzet van Luitjens vervallen moet verklaren omdat deze jaren te laat had gereageerd op het vonnis. Luitjens werd in 1948 bij verstek veroordeeld tot levenslang wegens "hulp aan de vijand'. Hij heeft altijd verklaard dat hij daarvan pas in 1983 op de hoogte werd gesteld.