Nog 540 Nederlanders naar Bosnië

DEN HAAG, 7 OKT. Nederland stuurt 540 man extra naar Bosnië-Herzegovina, onder wie 200 dienstplichtigen op vrijwillige basis. De ministers van defensie en buitenlandse zaken schrijven dat in een brief aan de Tweede Kamer. In het voormalige Joegoslavië werken al 400 Nederlandse militairen.

Kwartiermakers vertrekken eind deze week naar Belgrado. Pas als infanteristen en luchteenheden uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Canada voor bescherming van de konvooien ter plekke operationeel zijn, zullen twee Nederlandse transporteenheden (385 man) vertrekken, vermoedelijk begin november. Zij werken samen met een Belgische transportcompagnie en zullen volgens de brief "de ruggegraat van de nieuwe VN-operatie' vormen

De Nederlandse transportcompagnieën beschikken voor humanitaire transporttaken over 40 vrachtwagens van tien ton en 24 vrachtwagens van vier ton. Zij worden gelegerd in Banja Luca en Vitez. De transporteenheden zijn afkomstig van het 105 Transportbataljon uit Nunspeet.

Behalve de transportcompagniën levert Nederland nog 95 militairen voor verbindingen, onder wie 20 man voor hun logistieke ondersteuning, en verder 20 waarnemers en 40 officieren voor het nieuw te formeren hoofdkwartier in Bosnië-Herzegovina dat onder leiding komt te staan van een Franse commandant.

In totaal gaan 6200 militairen extra naar het voormalige Joegoslavië, waarmee het aantal VN-troepen oploopt tot 21.500 mannen en vrouwen. De regering meent dat een grotere internationale presentie in Bosnië-Herzegovina “een zekere remming kan hebben op schendingen van mensenrechten”.