Nieuw Frans hulpfonds voor Afrika

LIBREVILLE, 7 OKT. De Franse premier Bérégovoy heeft gisteren de oprichting aangekondigd van een investeringsfonds voor vier franstalige Afrikaanse landen (Kameroen, Congo, Ivoorkust en Gabon) van vier miljard francs (ruim 1,3 miljard gulden). Het fonds voor de financiering van ontwikkelingsprojecten moet voor het eind van dit jaar zijn beslag krijgen.

Frankrijk zal om het fonds te voeden schulden kwijtschelden, terwijl tegelijkertijd voor een zelfde bedrag aan projecten kan worden goedgekeurd. Volgens Bérégovoy wil zijn regering op deze wijze bijdragen aan een effectieve oplossing van het Afrikaanse schuldenprobleem. De vier voormalige Franse kolonies hebben een gezamenlijke buitenlandse schuld van zo'n 50 miljard gulden. Ivoorkust is momenteel afgesneden van IMF-kredieten, omdat het nog steeds zijn ambtenarenapparaat niet heeft gesaneerd.

De premier sprak gisteren bij de opening van de 17de Frans-Afrikaanse top in Libreville (Gabon). Hij pleitte voor “meer begrip en soepelheid” van het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank ten aanzien van het Afrikaanse continent. Volgens hem moet er meer samenwerking komen tussen de Afrikaanse landen. Bérégovoy onderstreepte dat zonder democratie geen ontwikkeling mogelijk is.

De Franse minister van ontwikkelingssamenwerking, Debarge, zei dat Frankrijk alles zal doen om ervoor te zorgen dat de Afrikaanse landen meer hulp krijgen van het noorden, waaronder de EG, het IMF en de Wereldbank. Parijs is tot nu toe op veel verzet gestuit bij IMF en Wereldbank, omdat Frankrijk weigert de aan de Franse franc gekoppelde Afrikaanse franc te devalueren. (AFP, Reuter)