Moskou in actie in Georgië

MOSKOU, 7 OKT. Russische troepen nemen de controle in handen over de spoorweg en de kust in het noorden van Abchazië. Het gaat om het gebied dat de afgelopen week door de Abchaziërs is veroverd op het leger van Georgië. De maatregel, gisteren door de Russische president Jeltsin bekendgemaakt, zal in Georgië worden gezien als een nieuw bewijs dat Rusland in het conflict tussen Georgië en Abchazië partij heeft gekozen tegen het bewind in Tbilisi.

Jeltsin sprak gisteren in het Russische parlement opnieuw Georgische beschuldigingen tegen dat Rusland actief is betrokken bij de gevechten in Abchazië, een voormalige autonome republiek binnen Georgië die haar autonomie terug wil. Maar in Tbilisi zal de nieuwe maatregel zonder twijfel worden gezien als een schending van het akkoord dat Jeltsin en de Georgische leider Edoeard Sjevardnadze op 3 september hebben getekend. In dat akkoord werd afgesproken dat de Russen en Georgiërs gezamenlijk de spoorlijnen, de wegen en de bruggen in Abchazië zullen controleren, om te voorkomen dat deze verbindingswegen in de strijd vernield worden. De verbindingswegen zijn voor Rusland van belang omdat ze Ruslands verbinding over land met Georgië en Armenië vormen.

In Tbilisi is inmiddels toegegeven dat de Georgische troepen in de strijd tegen de Abchaziërs zware verliezen hebben geleden en uit het hele noorden van Abchazië zijn verdreven. Tevens werd indirect erkend dat honderden Georgische militairen zijn gedeserteerd door de bossen aan de Russische kant van de Georgisch-Russische grens in te vluchten. Volgens de Georgische vice-premier Aleksander Kavsadze hebben de Abchaziërs na de val van Gagra, een week geleden, wraak genomen op Georgische inwoners van de stad. Vijftig mensen, onder wie twee artsen, zouden zijn geëxecuteerd door Tsjetsjeense eenheden die aan de kant van de Abchaziërs meevechten. Volgens Kavsadze hebben de Abchaziërs hun militaire successen geheel aan deze “huurlingen” te danken.

In het conflict geniet Abchazië de steun van de zogenoemde Confederatie van Bergvolken, een samenwerkingsorgaan van de volkeren in de noordelijke Kaukasus. Eenheden uit die gebieden vechten aan Abchazische kant mee. Ook vrijwilligers uit Rusland, vooral kozakken, hebben zich bij de Abchaziërs aangesloten.

De Georgische leider Sjevardnadze zei gisteren dat “de mogelijkheden voor een vreedzame regeling in Abchazië vrijwel geheel zijn uitgeput”. (AFP, Reuter)