Licht herstel op de Europese beurzen

ROTTERDAM, 7 OKT. De Europese beurzen vertoonden vanmorgen opnieuw enig herstel na de zware koersverliezen van afgelopen maandag. De index van de Londense beurs, die maandag nog de grootste val te zien gaf sinds de "krach' van oktober 1987, klom met 37,4 punten naar 2525,9.

Gisteren was de index al met 42 punten gestegen. De DAX-index van de Frankfurtse beurs ging vanmorgen met 13,69 punten omhoog tot 1423,99. In Parijs steeg de CAC-index met 24 punten tot 1636. De handel was vanmorgen veel kalmer dan begin van de week.

Volgens handelaren werd de beurs in Londen geholpen door het verdere herstel van het Britse pond. Hierdoor is de hoop gegroeid dat de rente in Groot-Brittannië omlaag kan, wat van belang is voor economisch herstel. Het vertrouwen is echter nog zeer fragiel in afwachting van de toespraak van minister Lamont (financiën) op het Conservatieve partijcongres in Brighton.

Voor het pond werd om twaalf uur in Amsterdam een koers genoteerd van 2,7785 gulden genoteerd, ruim twee cent meer dan het slot van dinsdag en ruim 8,5 cent meer dan het historische dieptepunt van maandag. De D-mark die rond het middaguur op 1,1256 stond, werd door de handel “slap” genoemd. Belangrijkste oorzaak is het minder gunstige economische nieuws uit Duitsland. De lire stond vanmorgen opnieuw onder druk door de voorspelling van de Italiaanse premier Amato dat het parlement zijn bezuinigingsvoorstel zeker niet voor eind november zal goedkeuren.

De Amerikaanse dollar lag op de Amsterdamse wisselmarkt vanmiddag op 1,6075 gulden, een fractie hoger dan gisteren. Echt herstel bleef uit. De handel houdt nog steeds rekening met een renteverlaging in de VS. Dat zou de Amerikaanse munt onaantrekkelijker maken. De Fed besloot gisteren tijdens een vergadering niet tot renteverlaging. De beurshandel in New York blijft nog afwachtend.