KV Mechelen wordt weer Malinwa, een echte club

BRUSSEL, 7 OKT. KV Mechelen, momenteel op de zesde plaats in de Belgische eerste klasse, wil weer een ouderwetse voetbalclub worden waar spelers en supporters hart voor elkaar hebben. De deze zomer teruggetreden voorzitter John Cordier maakte van Mechelen een koele, zakelijke onderneming die in 1988 de Europacup II veroverde, nu wordt het tijd om de club weer een ziel te geven.

Om dat te bereiken heeft de nieuwe voorzitter van Mechelen, de autodistributeur Willy Dussart, een reclamebureau in de arm genomen dat inmiddels al een slogan heeft bedacht: "KV Mechelen wordt weer Malinwa''. Malinwa, verbastering van het Franse Malinois (Mechelen), was de strijdkreet waarmee naoorlogse generaties supporters hun club plachten aan te moedigen. Maar onder invloed van de Vlaamse emancipatiestrijd verdween "Malinois' uit de volksmond.

Als duidelijk bewijs dat de periode Cordier wordt afgesloten, zal Mechelen binnenkort als eerste Belgische voetbalclub met een obligatielening op de beleggersmarkt verschijnen. De opbrengst ervan wil Mechelen gebruiken voor de aankoop van "eigen' spelers. De meeste topvoetballers van Mechelen zijn nog steeds eigendom van Cova Invest, de investeringsmaatschappij van Cordier. Cordier heeft aangekondigd dat hij zijn spelers wil verkopen.

In de Financieel-Economische Tijd zegt voorzitter Dussart dat hij in principe niets tegen de betrokkenheid heeft van investeringsmaatschappijen bij voetbalverenigingen. Maar de spelregels moeten dan wel duidelijk zijn. Het is volgens hem niet wenselijk dat iemand tegelijkertijd eigenaar is van een investeringsmaatschappij en voorzitter van de betrokken voetbalclub. “Zo iemand is tegelijk stroper en boswachter.”

Een woordvoerder van Dussart zei vanochtend dat momenteel wordt gewerkt aan de precieze voorwaarden van de obligatielening. In de eerste plaats wordt gedacht aan de supporters en dan aan de huurders van de zogenoemde business seats in het stadion "achter de kazerne'.

    • Wim Brummelman