Ieren in december naar stembus over abortusregeling

DUBLIN, 7 OKT. Het in Ierland aangekondigde referendum over de mogelijkheid om een abortus te ondergaan zal in december worden gehouden.

Dat is gisteravond in Dublin bekendgemaakt. Het referendum zal drie afzonderlijke vragen omvatten: 1. Moet een vrouw worden toegestaan om naar het buitenland te reizen om een abortus te ondergaan? 2. Moet een vrouw toegang hebben tot informatie over mogelijkheden tot abortus? 3. Een nog niet nader geformuleerde vraag met betrekking tot de nationale abortuswetgeving. De Ierse premier, Albert Reynolds, ontmoet vandaag de leiders van de belangrijkste oppositiepartijen om te zien of er overeenstemming kan worden bereikt over het karakter van het referendum. De katholieke kerk heeft zich uitgesproken tegen elke verandering van de bestaande wetgeving. Kardinaal Cahal Daly, de leider van de rooms-katholieke kerk in Ierland, heeft zich uitgesproken tegen de opheffing van het verbod op abortus, dat in 1983 via een referendum in de Ierse grondwet werd vastgelegd. De aartsbisschop waarschuwde: “Al het mogelijke moet worden gedaan om te voorkomen dat de escalatie van de huidige controverse over abortus leidt tot een grootschalige en krampachtige sociale en politieke strijd in onze samenleving. Er is een zeer reëel gevaar dat verdeeldheid en instabiliteit op grote schaal het gevolg zullen zijn van het komende referendum”. (Reuter, AFP)