Elsevier opvallend op lager Damrak

AMSTERDAM, 7 OKT. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen licht hoger maar zakten vervolgens terug. Elsevier vormde een uitzondering op de neerwaartse trend en won flink.

AMSTERDAM De ondertoon op de beurs was vanochtend vriendelijk door hogere koersen in Londen en een aantrekkende dollar.

De CBS-stemmingsindex liep na ruim anderhalf uur handelen omhoog met 0,2 punten naar 107,90. Sommige fondsen lieten een daling zien. Koninklijke Olie, gisteren nog 1,30 hoger, verloor zeven dubbeltjes op 141,50.

Het uitgeversconcern VNU daalde 2 gulden in koers tot 83,70 maar Elsevier kon 1,40 aantrekken tot 108,10. Door het weer oplopen van de koers van het pond lijkt de aangekondigde fusie met de Britse uitgever Reed toch weer kans van slagen te hebben.

Akzo trok 80 cent aan tot 135 en DSM mocht 5 dubbeltjes omhoog lopen naar 92,20. Hoogovens noteerde opnieuw een laagste punt voor dit jaar op 34,50, een verlies van vijf dubbeltjes. Eerder dit jaar werd er een hoogste koers gehaald van 60,40. Nedlloyd trok een dubbeltje aan tot 33,80 gulden.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren nagenoeg onveranderd. Het Dow-Jones Industrial gemiddelde eindigde 0,81 punten lager op 3.178,19. Na de hectische handel van maandag, toen de DJ 's morgens 104 punten onder het slot van de voorgaande handelsdag dook, was de stemming dinsdag duidelijk rustiger.

LONDEN Vanochtend was er kooplust op de Britse beurs, mede ingegeven door een vaster pond sterling. Tegen de middag stond de FT-100 index op een winst van 27 punten bij 2.516, nadat gisteren een winst van 42 punten was behaald.

FRANKFURT De koersen op de Duitse beurs konden zich vanochtend licht herstellen. Halverwege de morgenhandel was er 2,44 punten winst waarmee de Dax-30 index opkrabbelde tot bijna 1.423. Gisteren verloor de index 4,10 punten.

TOKIO 5Vandaag verloren de Japanse aandelen weer terrein. Het Nikkei-225 gemiddelde van de Tokiose beurs daalde 15,36 punten (0,9 procent) tot 15.111,74. Gisteren waren de koersen nog met ongeveer eenzelfde percentage gestegen.