Daklozen ramp krijgen volledig ingericht huis

AMSTERDAM, 7 OKT. Gezinnen die door het neerstorten van de Boeing 747 van El Al dakloos zijn geworden, krijgen een door de sociale dienst volledig ingerichte woning.

Voordat ze in hun vervangende woning trekken voorziet de sociale dienst die van vloerbedekking, gordijnen, meubels, huishoudelijke apparatuur, televisie, radio, potten en pannen, etcetera. Alle spullen zijn nieuw. Gisteren zijn zijn de eerste tien van de circa 150 vervangende woningen betrokken.

Een deel van de huisraad is door fabrikanten ter beschikking gesteld. De Amsterdamse vestiging van Ikea heeft bijvoorbeeld maandagnacht reeds tien woningen ingericht, compleet met handdoeken, bestek en planten. De meubels, die normaalgesproken als bouwpakket worden geleverd, zijn door het personeel in elkaar gezet.

Tot nog toe hebben zich circa 150 huishoudens gemeld voor vervangende huisvesting. Om hierin te voorzien werken de gemeentelijke dienst herhuisvesting, de sociale dienst en enkele woningbouwverenigingen nauw samen. Uit het eerste gesprek dat inmiddels met vertegenwoordigers van al deze huishoudens is gevoerd, bleek dat ongeveer twee derde van hen niet terug wil naar de Bijlmer.

Vandaag vinden met de betrokken huishoudens vervolggesprekken plaats. Degenen die in de Bijlmer willen blijven zal veelal meteen een woning worden aangeboden. De honderd woningen elders in Amsterdam zijn binnenkort beschikbaar.

Bij de inrichting van de woningen wordt rekening gehouden met de wensen van de daklozen. Indien nodig wordt ook een bijdrage in levensonderhoud verstrekt, maar de sociale dienst verwacht niet dat dit vaak zal voorkomen. Immers, uitkeringen of salarissen lopen gewoon door. Maar een thuisnaaister van wie naaimachine in het puin is verdwenen en daardoor geen inkomsten meer heeft, krijgt een nieuwe naaimachine. “Later kunnen we altijd kijken of we dat kunnen verhalen of verrekenen met het bijstandsbesluit zelfstandigen, eventueel in de vorm van een krediet. Maar nu willen we de mensen zo snel mogelijk helpen”, aldus woordvoerder D. Weeda van de sociale dienst.

Bij de verstrekking van woningen en goederen wordt geen verschil gemaakt tussen Nederlanders, buitenlanders met, en buitenlanders zonder verblijfstitel. Weeda: “Als iemand niet in het bevolkingsregister voorkomt, luidt de vraag wel "wie bent u dan', maar als een wel geregistreerde met zijn hand op zijn hart verklaart dat het zijn buurman is, bieden we hulp.” Nauwkeurige schattingen van de verdeling van de daklozen over bevolkingscategorieën kon hij naar zijn zeggen niet maken, omdat de registratieformulieren wel nationaliteit aangeven, maar geen geboorteplaats.