Concentratie van Duitse beurzen in Frankfurt

BONN, 7 OKT. De Duitse effectenhandel wordt met ingang van volgend jaar sterker in Frankfurt geconcentreerd. De Frankfurtse beurs moet dan beter met New York, Londen, Tokio en andere internationale beurzen kunnen concurreren, ook als het gaat om de handel in Duitse effecten, die bijvoorbeeld totnutoe voor ruim tien procent in Londen geschiedt.

Over dit concentratieplan hebben de effectenbeurs in Frankfurt en de zeven bestaande kleinere regionale Duitse beurzen (Düsseldorf, München, Hannover, Berlijn, Hamburg, Stuttgart en Bremen) na drie jaar onderhandelen een akkoord bereikt. Het plan, dat vanavond officieel zou worden bekendgemaakt, is deel van een breder offensief om de internationale plaats van Frankfurt als beurs meer in overeenstemming te brengen met de kracht van de Duitse economie. Meer technische samenwerking, bundeling van financiële kracht en modernisering van procedures en wetgeving moeten ook de kosten van de Duitse effectenhandel tot een internationaal concurrerend niveau terugbrengen. De regionale beurzen blijven echter bestaan, onderstreepte een woordvoerder van de Frankfurtse beurs vanmorgen.

De bedoeling is één “Duitse Beurs NV” in Frankfurt op te richten. Daarin zullen de nu afzonderlijk bestaande Duitse Termijnbeurs (DTB) en de Duitse “Kassenverein” (DKV) alsook de DKV-dochters voor de handel in buitenlandse effecten en de optie- en elektronische handel voor een aankoopbedrag van 120 miljoen mark opgaan. Dat kapitaal van de nieuwe holding moet uit reserves en een aandelen-emissie komen. Feitelijk betekent dat, als de overwegend bancaire eigenaars van de DTB en de DKV instemmen, dat straks 80 procent van de holding van de banken is, 10 procent van de regionale beurzen en 10 procent van de toegelaten beursmakelaars. De regionale beurzen krijgen 4 van de 21 zetels in het bestuur van de holding (de vakbeweging 2), chef wordt Rolf Breuer, nu nog directeur voor kapitaalmarktverkeer van de Deutsche Bank.

Minister Waigel (financiën) had begin dit jaar begeleidende wetsvoorstellen voor deze herfst aangekondigd. Hij wil daarin “Frankfurt” als beurs beter in de internationale pas brengen met nadere regels voor de effectenhandel, onder meer door de invoering van een raad van toezicht en een verscherping van het zogenoemde “insider-handelsverbod”. Dat verbod moet misbruik voorkomen van voorkennis over waardeschommelingen van effecten, iets wat een jaar geleden tot een voor Frankfurts reputatie schadelijk beursschandaal leidde. Waigel is ook van plan scherpere eisen te stellen aan de verslaggeving van NV's in wier aandelen wordt gehandeld. Maar hij heeft intussen laten weten dat de beoogde wetgeving zó gecompliceerd is dat hij er niet vóór eind volgend jaar mee komt.

    • J.M. Bik