Cel en tbs voor ontucht en ontvoering

UTRECHT, 7 OKT. De rechtbank in Utrecht heeft gisteren de 21-jarige A.M. en de 30-jarige S. van T. uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen en acht jaar en tbs met dwangverpleging. Tegen beiden was twaalf jaar en tbs geëist. Tussen april 1990 en januari 1992 ontvoerden zij zes jongens van 10 tot 16 jaar en pleegden zij ontucht met hen. In totaal bekenden zij twaalf gevallen, maar er is slechts zes keer aangifte gedaan.

De mannen gingen steeds op dezelfde manier te werk. In een willekeurig gekozen plaats vroegen zij een jongen de weg naar het station. Zij haalden de jongens met geld over in hun auto te stappen om de weg te wijzen, die echter altijd de woning van het tweetal in Breda bleek te zijn. Daar vergrepen zij zich dan aan het slachtoffer.

De zaak kwam aan het rollen na de ontvoering van een 11-jarige jongen uit Utrecht in januari dit jaar. Ook hij belandde in Breda. De jongen was bang en ging huilen. Daarop brachten de mannen hem terug naar zijn woonplaats. De jongen wist zich echter de tocht naar Breda nog te herinneren, waardoor de politie het bewuste huis kon lokaliseren.

M. is sterk verminderd toerekeningsvatbaar met een grote kans op herhaling. Voor T. geldt dat zijn daden hem in verminderde mate zijn aan te rekenen. Ook bij hem is kans op herhaling groot.

De verdediging had gepleit voor een straf gelijk aan het voorarrest, waardoor de behandeling van het tweetal onmiddellijk zou kunnen beginnen. De rechtbank ging hier niet op in. De mannen hebben een ernstige geestelijke schade toegebracht aan hun slachtoffers, die nog lang kan voortduren. Een lange gevangenisstraf is hier dan ook op zijn plaats, aldus de rechtbank in haar vonnis.