Brits monopolie onderzoek naar Parker-overname

Het Britse ministerie van handel en industrie heeft een onderzoek gelast naar de overneming van de schrijfwarenfabrikant Parker Pen Holdings door de Amerikaanse Gillette Corporation.

Bekeken zal worden in hoeverre de overneming in strijd is met de Britse monopolieregels. De Britse fusie- en monopoliecommissie (MMC) moet op 13 januari een uitspraak doen.

Gillette kwam in september met Parker Pen tot een akkoord.

Het Amerikaanse concern betaalt 285 miljoen pond sterling (destijds 898 miljoen gulden waard, nu 785 miljoen) voor Parker Pen.

Parker maakt met 2300 werknemers in de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië vulpennen en balpennen onder de namen Parker, Duofold, Vector en Jotter. De winst bedroeg in het op 28 februari geëindigde boekjaar 36 miljoen pond op een omzet van 181 miljoen pond.

Gillette is wereldmarktleider in scheerprodukten en is eigenaar van schrijfwarenmerken als PaperMate en Waterman. Wanneer het ook Parker in zijn assortiment kan opnemen, ontstaat voor Gillette een marktaandeel van tegen de zeventig procent. De markt voor vulpennen en hervulbare ballpoints in Groot-Brittannië heeft een omvang van zo'n 100 miljoen pond (285 miljoen gulden). Naar verluidt zou vooral de detailhandel bezwaren aantekenen tegen de overneming hebben omdat door winkeliers wordt gevreesd dat Gillette de mogelijkheid zal benutten de prijzen voor het schrijfgerei te verhogen.