Bratislava en Praag: ruzie bijgelegd

PRAAG, 7 OKT. De vorige week ontstane crisis in Tsjechoslowakije is weer bezworen. Gisteren hebben de premier van de Tsjechische regering, Václav Klaus, en zijn Slowaakse collega, Vladimr Meciar, een akkoord bereikt over het verdere verloop van het scheidingsproces.

In dat proces was vorige week een kink in de kabel gekomen toen het federale parlement de wet die daarvoor was opgesteld verwierp en in plaats daarvan een resolutie aannam - met steun van Meciars partij - om een commissie de oprichting van een unie te laten onderzoeken. Daarmee schonden de Slowaken het akkoord van juli over ontbinding van de federatie.

Het plan voor een unie is definitief van de baan, zo lichtte Klaus gisteren op een persconferentie het resultaat van zijn besprekingen met Meciar toe. “De misverstanden zijn opgeheven, de weg is geopend voor een functionerend federaal parlement en federale organen die toewerken naar het opbreken van de federatie op 1 januari 1993”, zo zei hij. Er zullen vijftien deelakkoorden tussen de twee republieksregeringen worden gesloten die door de parlementen moeten worden geratificeerd. Het nu gesloten akkoord was afgewogen, zo zei Klaus, “als op een apothekersweegschaaltje”.

    • Frits Schaling