Bedrijven China naar beurs Hongkong

HONGKONG, 7 OKT. Negen Chinese staatsondernemingen hebben bij de beurs in Hongkong een verzoek om toelating tot de beursnotering ingediend. Dit heeft de Hong Kong Stock Exchange gisteren bekendgemaakt.

Beursvoorzitter Charles Lee verklaarde dat de negen kandidaten in hoofdzaak in de sector zware industrie werkzaam zijn. De negen ondernemingen zijn voorgedragen door de Chinese regering. Slechts één van hen, Qingdao Brewery, geniet ook buiten China enige bekendheid omdat het bier exporteert. Het gaat onder meer om een scheepswerf, een petrochemische onderneming nabij Shanghai en de kunstvezelfabrikant Yizheng.

Volgens beursvoorzitter Lee kan de introductie, als er geen belemmeringen zijn, in de eerste helft van 1993 kan plaatshebben. “Maar eerst zullen de fondsen grondig worden bekeken, zowel door juridische specialisten als door accountants.”

Bij veel financiële analisten bestaat grote twijfel over de rapportagekwaliteit en de waarde van Chinese ondernemingen. Deskundigen voorzien ook problemen in het juridische vlak omdat in China tot op heden geen wettelijk geregelde effectenhandel bestaat en voor beleggers weinig beschermingsregels bestaan. Bovendien wordt gewezen op de omstandigheid dat de in China gangbare accountantsmethoden doorgaans fors afwijken van die in Westerse landen.

Lee hield een slag om de arm en zei dat het best mogelijk is dat niet alle negen kandidaten worden doorgelaten. Bovendien, zei hij, zijn er genoeg andere kandidaten in China.

Ook bij andere internationale effectenbeurzen dringen Chinese ondernemingen door. Zo is een Chinese fabriek van kleine vrachtwagens en personenbussen met een in Bermuda gevestigde houdstermaatschappij bezig beursnotering te krijgen in New York.