Van Aerle, Jonk, Van Vossen en Vanenburg terug bij Oranje

ROTTERDAM, 6 OKT. De selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen van volgende week woensdag in Rotterdam is op vier plaatsen gewijzigd ten opzichte van de vorige interland in Noorwegen. Bondscoach Dick Advocaat koos Berry van Aerle (PSV), Wim Jonk (Ajax), Gerald Vanenburg (PSV) en Peter van Vossen (Anderlecht) in de plaats van Danny Blind, Frank de Boer, John van 't Schip en Gaston Taument.

Alle "nieuwelingen' speelden al eerder voor Oranje. Meest opmerkelijke naam is die Gerald Vanenburg. Hij kwam voor het laatst voor het Nederlands elftal in actie op 13 maart 1991 tegen Malta. Hij viel toen in voor Roy. Vanenburg heeft tot nu toe 41 interlands gespeeld. Hij werd onder Rinus Michels lange tijd niet meer geselecteerd omdat de middenvelder een basisplaats als voorwaarde had gessteld. Die eis herhaalde hij anderhalve week geleden in een tv-programma. Dat bleek echter een misverstand te zijn. Afgelopen vrijdag had bondscoach Advocaat in Eindhoven een 'verzoeningsgesprek' met de PSV-aanvoerder.

De oranjeselectie komt komende vrijdag voor het eerst bij elkaar. Een dag later wordt er in het Olympisch Stadion in Amsterdam geoefend tegen Jong Oranje. Publiek wordt daarbij niet toegelaten.

Bondscoach Andrzej Strejlau van Nederlands tegenstander Polen heeft zeventien spelers geselecteerd. Tien van hen spelen in het buitenland. Bij de selectie zitten drie keepers. Strejlau praat vrijdag met de bij FC Utrecht spelende Pool Wlodi Smolarek over het Nederlandse voetbal. Polen speelde tot nu toe één wedstrijd voor groep 2 van het kwalificatietoernooi voor het WK van '96 in de Verenigde Staten. Twee weken geleden werd op eigen veld met 1-0 van Turkije gewonnen. In deze groep wordt morgenavond het duel tussen San Marino en Noorwegen gespeeld.

De volledige selectie van Advocaat ziet er als volgt uit: Van Aerle, Kieft, Numan en Vanenburg (PSV), Bergkamp, Jonk, Silooy en Menzo (Ajax), De Goey en Rob Witschge (Feyenoord), Van Basten en Rijkaard (AC Milan), Van Vossen (Anderlecht), Winter (Lazio Roma) en Wouters (Bayern München).

De namen van de Poolse selectie: Wandzik en Krzysztof (Panathinaikos), Czachowski en Kozminski (Udinese), Bako (Besiktas), Matysek (Slask Wroclaw), Lesiak (Wacker Innsbruck), Rzepka (Lech Poznan), Szewczyk (Katowice), Wadoch (Gornik Zabrze), Adamzcuk (Pogon Szczecin), Brzczek (Lech Poznan), Robert Warzycha (Everton), Juskowiak (Sporting Lissabon), Kosecki (Osasuna), Ziober (Montpellier) en Kowalczyk (Legia Warschau).