Unita wijst uitslag af en verlaat leger Angola

LUANDA, 6 OKT. In Angola dreigt de burgeroorlog te worden hervat. De voormalige rebellenbeweging Unita heeft gisteren haar militaire eenheden teruggetrokken uit het Angolese regeringsleger en eist een herziening van de uitslag van de parlements- en presidentsverkiezingen van vorige week. Volgens de Unita heeft de Angolese regeringspartij, de MPLA, de uitslag van de verkiezingen vervalst.

Generaal Arlindo Chenda Pena, de bevelhebber van de Unita-strijdkrachten die vorige week fuseerden met de MPLA-troepen en een nieuw Angolees regeringsleger vormden, maakte gisteren de terugtrekking van de Unita-eenheden bekend. Vorige week nog had Pena, die het nieuwe regeringsleger samen met MPLA-bevelhebber Antonio Franca aanvoert, de fusie nog “onomkeerbaar” genoemd. Gisteren zei hij dat de verkiezingen moeten worden onderzocht of geannuleerd omdat ze “bevlekt zijn door fraude en bedrog” door het MPLA. “We willen geen oorlog. Maar aan onze voorwaarden moet worden voldaan om het ergste te voorkomen”, aldus Pena.

Kort tevoren had de secretaris-generaal van Unita, Paulo Aliceres Mango, de Nationale Verkiezingsraad opgeroepen op te houden met het publiceren van de tussenstanden van de verkiezingen. Volgens die tussenstanden staat de Unita zowel bij de parlements- als bij de presidentsverkiezingen op ruime achterstand. Toen gisteren 85 procent van de stemmen was geteld, stond bij de parlementsverkiezingen de regerende MPLA op 55,4 procent van de stemmen tegen de Unita op 32 procent; bij de presidentsverkiezingen had president José Eduardo Dos Santos 51,2 procent van de stemmen gekregen, Unita-leider Jonas Savimbi 39 procent.

Savimbi heeft voor de verkiezingen al gezegd dat hij zich een nederlaag bij de verkiezingen onmogelijk kon voorstellen. Zaterdag zette hij zich af tegen de internationale waarnemers, die algemeen hebben geconcludeerd dat de verkiezingen ondanks enkele incidenten en intimidatie door beide grote partijen eerlijk zijn verlopen. Savimbi zei “geen internationale waarnemers nodig te hebben” om te bepalen of de verkiezingen eerlijk zijn geweest. “Dat wordt alleen vastgesteld door het Angolese volk”.

De Amerikaanse regering heeft gisteren bij monde van een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken Savimbi opgeroepen de verkiezingsuitslag te accepteren. Ook onderminister van buitenlandse zaken Herman Cohen deed dat gisteren nog eens. “U bent een groter staatsman wanneer u met de MPLA samenwerkt bij de opbouw van een nieuw, rijk Angola”, aldus Cohen in een boodschap aan Savimbi.

De terugtrekking van de Unita-eenheden uit het nieuwe nationale leger vergroot de mogelijkheid, dat de met zoveel moeite beëindigde burgeroorlog wordt hervat, zo menen waarnemers. (Reuter, AP, AFP)