Twijfels over doek van Willink in Centraal Museum

ROTTERDAM, 6 OKT. Een van de schilderijen op de tentoonstelling met vroege werken van Carel Willink in het Centraal Museum in Utrecht is misschien een vervalsing.

De herkomst van het schilderij Het gele huis (gesigneerd en gedateerd op 1928) is onduidelijk. Het Centraal Museum, dat het doek in duurzame bruikleen heeft van een particulier, gaat een zogenoemd stamboomonderzoek doen, om te achterhalen in welke collecties het heeft gezeten.

Het museum en de bruikleengever zien voorlopig geen reden om de authenticiteit van het schilderij in twijfel te trekken. Maar omdat de weduwe van Willink, Sylvia Willink-Quiël, ontdekte dat het werk niet voorkomt in het beeldarchief dat Willink van zijn eigen werk bijhield, en het niet in standaardwerken genoemd wordt, begint het museum toch een onderzoek. Vooralsnog blijft het doek hangen op de expositie "De onbekende Willink', tot 6 december.