Twijfel over Italiaans bezuiningsplan groeit door stakingsoproep

ROME, 6 OKT. De drie Italiaanse vakcentrales hebben voor volgende week dinsdag een algemene staking van vier uur uitgeschreven tegen het bezuinigingsplan van het kabinet. Het besluit heeft nieuwe vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van het bezuinigingsplan, waarmee premier Amato hoopt het vertrouwen in de lire te herstellen.

De pogingen brede politieke steun te vinden voor het plan, onder andere bij de ex-communistische Democratische Partij van Links (PDS), hebben tot nu toe weinig resultaat opgeleverd. PDS-leider Achille Occhetto speculeerde gisteren op het aftreden van Amato en vervroegde verkiezingen.

Het besluit tot een algemene staking is mede genomen onder druk van de regionale manifestaties van de afgelopen twee weken. Hierop veranderde het protest tegen de kabinetsplannen vaak in een aanval op de vakbondstop, die teveel begrip zou tonen voor de regering. Afgelopen zaterdag raakten in Rome tientallen mensen gewond bij botsingen tussen politie en boze demonstranten.

De algemene staking zal vier uur duren. Veel ambtenaren zullen niet meedoen. Afgelopen vrijdag is al een ambtenarenstaking gehouden. Bovendien moeten stakingen in essentiële sectoren als de post en de banken minimaal tien dagen van tevoren worden aangekondigd. In de transportsector wordt wel gestaakt, omdat daar al langer stakingen op de agenda stonden.

De belangrijkste kritiek van de bonden op de ingreep van 130 miljard gulden betreft de bezuinigingen in de gezondheidszorg en de pensioenen. De drie vakcentrales hebben het kabinet voorgesteld hierin minder te snijden en extra inkomsten te zoeken in hogere en uitgebreidere belastingen op rente-inkomsten.

De lire heeft gisteren opnieuw sterk terrein verloren. Zij daalde met vijf procent in waarde ten opzichte van de Duitse mark en de Franse frank. Vergeleken met vrijdag 11 september, de laatste werkdag voor de devaluatie van de lire en daarna de uittreding uit het Europese muntstelsel, is de lire ten opzichte van de mark, de frank en de gulden ruim zeventien procent in waarde achteruit gegaan.

In commentaren vanmorgen wordt de nieuwe koersval uitgelegd als een gebrek aan vertrouwen op de financiële markten dat eerder de Italiaanse politiek dan de economie treft. Dit laat zien dat “de overtuiging diep geworteld moet zijn dat, hoeveel mogelijkheden de Italiaanse produktieve economie ook heeft om zich te ontwikkelen, wij met deze partijen, met deze instituties, met deze ministers, niet uit de crisis kunnen komen,” schreef La Stampa vanmorgen.

    • Marc Leijendekker