Succes voor Koeweitse oppositie

KOEWEIT-STAD, 6 OKT. Opposanten van de Koeweitse regering hebben een meerderheid van de 50 parlementszetels veroverd, zo blijkt uit de uitslag van de gisteren gehouden verkiezingen.

Leden van verschillende oppositiegroepen en onafhankelijke kandidaten die zich kritisch hebben opgesteld tegenover de regering beschikken over 35 zetels in het parlement, aldus de telling van het ministerie van binnenlandse zaken. Onder hen zijn 19 vertegenwoordigers van drie fundamentalistisch-islamitische stromingen, twee sunnitische en een shi'itische. Deze hebben alle campagne gevoerd voor een aanpassing van de grondwet zodat de islamitische wet de enige bron van wetgeving wordt. Bij de vorige verkiezingen, in 1985, wonnen fundamentalistische kandidaten 9 zetels. De fundamentalistische groepen hebben met name stemmen gewonnen in stammengebieden die zich achtergesteld voelen.

Onder de winnaars zijn ook prominente deelnemers aan de democratiseringscampagne vóór de Iraakse invasie van het emiraat in augustus 1990, zoals ex-parlementsvoorzitter Ahmad al-Saadoun. Hij krijgt gezelschap van andere vooraanstaande seculiere oppositie-vertegenwoordigers, onder wie de na een aanslag verlamde ex-parlementariër Hamad al-Jouan.

De Iraanse krant Tehran Times leverde vandaag scherpe kritiek op de Koeweitse autoriteiten omdat die vrouwen het passieve en actieve kiesrecht ontzeggen. De Teheran Times sprak van een belediging voor de islam. In de Islamitische Republiek Iran hebben vrouwen wel kiesrecht. (AP, Reuter, AFP)